Pârtia de 7 milioane de euro, închisă la 3 zile după inaugurare, costă lunar 10.000 de euro, indiferent dacă e deschisă sau nu

Data publicării:
partia cocos

Pârtia Cocoș, din Bistrița, aflată la cea mai mică altitudine din România, costă autoritățile 10.000 de euro lunar, sumă plătită din bani publici, informează publicația locală Bistrițeanul. Pentru amenajarea Pârtiei Cocoș a fost necesară o investiţie de 7 milioane de euro, care a îndatorat oraşul pentru următorii 20 de ani. 

Primarul Ovidiu Crețu, cel care a participat la inaugurarea pârtiei Cocoș, a prezentat, la solicitarea unui consilier local, o listă de cheltuieli de funcționare ale pârtiei de schi. Astfel, potrivit edilului, pârtia înghite lunar aproape 50.000 de lei, indiferent dacă este deschisă sau nu. 

33.000 de lei merg lunar la firma care administrează telescaunul, 10.000 de lei la firma care asigură paza, iar 5.000 de lei costă curentul.

„Am vândut bilete în valoare de 9.260 de lei în 26 ianuarie și 10.500 de lei în 27 ianuarie. Dacă ar fi deschisă măcar 30 de zile lucrurile ar fi bune din punctul de vedere al finanțării funcționării”, a explicat primarul Ovidiu Crețu. 

partie
FOTO: Bistrițeanul

Pârtia Cocoș a fost deschisă cu mare fast vineri, 26 ianuarie, și s-a închis două zile mai târziu, din cauza numeroaselor probleme întâmpinate de oameni. De exemplu, în partea de sus, zăpada s-a amestecat cu bulgări de pământ înghețat și pietre, un pericol pentru schiori sau cei care voiau să facă snowboard. Nici tunurile de zăpadă nu au făcut față. 

„E prima și ultima tură când mă dau aici. Mi-am stricat schiurile într-o tură cât nu le-am stricat în doi ani. E dezastru. Porțiunea de la bază e foarte frumoasă, e adevarat, dar restul e dezastru. Sus e pământ înghețat și cu bolovani micuți. Nu cred că au tunuri suficiente pentru a face atâta zăpadă. Dacă știau că altitudinea și vremea nu sunt favorabile, trebuiau să cumpere mai multe, nu să le tot mute dintr-un loc în altul. Probleme sunt în partea de sus și de mijloc. Trei sfert e dezastru”, a constatat un schior bistrițean, după prima tură.

„Noi ne-am primit banii înapoi după o ceartă intensă. Era să-mi crăp capul pe pârtie… O tipă a căzut și a dat cu capul într-o piatră! Avea casca îndoită”, spune un bistrițean.

La o zi după inaugurare, zăpada a început să dispară, iar pe părtie au început să apară zone de noroi. Duminică, reprezentanții au renunțat, au închis telescaunul și au declarat pârtia închisă. 

Acest lucru era previzibil: pârtia se află la o altitudine de doar 680 de metri, unde temperaturile iarna abia dacă ating pragul de îngheț, iar stratul de zăpadă care se depune nu este unul suficient de consistent pentru o pârtie de schi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri