Video Paștele catolic 2020: Milioane de credincioși din întreaga lume sărbătoresc azi Învierea Domnului. Mesaj mobilizator al Papei Francisc

Data actualizării: Data publicării:
Paștele catolic 2020. Papa Francisc vorbește despre semnificația Învierii în vremuri de pandemie
Papa Francisc vorbește despre semnificația Învierii în vremuri de pandemie Foto: captură TV

Un milion de români, alături de alți peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume sărbătoresc la 12 aprilie Învierea Domnului. Paștele pe care îl celebrează azi credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.

Este însă o sărbătoare aparte anul aceasta, care se desfășoară în condiții nemaiîntâlnite. Ca niciodată, bisericile sunt goale, iar credincioșii sunt chemați să-l regăsească pe Dumnezeu în intimitatea ființei lor și a căminelor lor. Bucuria Învierii își face loc în solitudine, trecând peste durerea zilelor acestora în care întreaga omenire suferă din cauza pandemiei.

Papa Francisc a celebrat sâmbătă seara Vigilia Pascală, iar lipsa credincioşilor, ca urmare a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, a fost evidentă în momentele în care Sfântul Părinte a slujit aproape singur în imensa Bazilică Sfântul Petru. La slujba prin care este adusă vestea Învierii lui Iisus Hristos au fost prezenţi doar câțiva demnitari şi credincioşi, într-o biserică ce poate primi mii de vizitatori. Iar Piața San Pietro a fost lipsită de miile de pelerini care în anii trecuți o umpleau cu ocazia celei mai mari sărbători a creștinătății.

„Să fim solitari și solidari”, acesta a fost mesajul Vaticanului pentru cei peste un miliard de credincioși din toată lumea de acest Paște ieșit din comun, în care oamenii sunt blocați în case de teama infectării cu noul coronavirus. 

Anumite părţi din liturghie au fost slujite într-o formă scurtată. Pentru ceremonie a fost instalat crucifixul Sfântului Marcellus, o cruce dintr-o biserică din centrul Romei, venerată pentru că a pus capăt unei ciume în secolul al XVI-lea, care a mai fost expus în cadrul altor evenimente papale recente.

Şi alte sărbători pascale tradiţionale, inclusiv binecunoscuta binecuvântare a Papei „Urbi et Orbi” de duminică, vor avea loc în faţa a doar câtorva persoane. 

Toate sărbătorile papale din Săptămâna Sfântă au avut loc fără public,  dar slujbele prilejuite de sărbătorirea Paştelui catolic în Cetatea Vaticanului au putut fi urmărite online.

Mesajul Papei Francisc: Să nu vă fie teamă!

Pentru cei peste un miliard de credincioși catolici care au urmărit transmisiunea în direct de la Vatican, la televizor sau pe internet, cuvintele și rugăciunile Papei Francisc au venit ca o mângâiere: „Mesajul de speranță nu trebuie limitat la spațiile noastre sacre”. În predica sa, Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să nu-și piardă curajul în fața suferințelor aduse de pandemia de coronavirus. Este timpul unui nou început, iar întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt, a spus Papa, care a pledat pentru viață cerând oprirea avorturilor și făcând din nou apel către liderii lumii să pună capăt războaielor.

„Dumnezeule care dai strălucire acestei nopți preasfinte, prin slava Învierii Domnului, întărește în Biserica Ta duhul învierii, pentru ca noi, fiii reînnoiți cu trupul și cu sufletul, să-Ți slujim în curățenia inimii, prin Domnul Isus Cristos, fiul Tău, care fiind Dumnezeu împreună cu Tine, viețuiește și domnește, în vecii vecilor. Amin!

Să nu vă fie teamă. Nu vă temeți. Iată mesajul de speranță. Este un mesaj pentru noi astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în noaptea pe care o traversăm. În această noapte, dobândim un drept fundamental, care nu va fi luat. Dreptul la speranță.

Mormântul este locul în care cine intră nu mai iese. Însă Isus a ieșit pentru noi, a Înviat pentru noi, pentru a aduce viață acolo unde era moarte, pentru a începe o poveste de viață nouă acolo unde fusese pusă o piatră deasupra. El, care a dat la o parte piatra de la intrarea în mormânt, poate îndepărta bolovanii care ne închid inima.

Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj! Cu Dumnezeu, nimic nu e pierdut. Curaj! Ridică-te! Isus te cheamă.

Avem nevoie să pornim din nou la drum, amintindu-ne că ne naștem și renaștem dintr-o chemare iubitoare gratuită. Acesta este punctul de unde trebuie să pornim din nou, mereu, mai ales în timpuri de criză, de încercare.  

Să reducem la tăcere strigătele morții! Gata cu războaiele! Să înceteze producția și comerțul cu armament, pentru că avem nevoie de pâine, nu de arme. Să înceteze avorturile, care ucid vieți nevinovate. Să se deschidă inimile celor care au, pentru a umple mâinile goale ale celor care sunt lipsiți de cele necesare.

Noi, pelerini în căutare de speranță, astăzi, ne strângem în jurul Tău, Isuse înviat, întoarcem spatele morții și ne deschidem inimile către tine, care ești Viața!”

(Mesajul integral al Papei Francisc poate fi urmărit în materialul video de mai sus)

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri