Exclusiv Patronii brutăriei din Ditrău s-au răzgândit. Cei doi brutari din Sri Lanka vor face pâine în continuare

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
brutari din Sri Lanka la brutăria din Ditrău
Foto: Agerpres

Cei doi brutari din Sri Lanka vor rămâne la brutărie și vor continua să facă pâine pentru localnicii din Ditrău, a declarat, pentru Digi24.ro, Kollo Katalin care administrează, împreună cu soțul ei, brutăria din Ditrău. Proprietarul brutăriei se oferise, inițial, să îi mute pe cei doi din procesul de producție. Patronii susțin că a fost vorba despre o „neînțelegere”, deoarece comunicatul a fost scris doar în maghiară, nu și în română. CNCD s-a autosesizat în acest caz.

Kollo Katalin spune că „pentru liniștirea localnicilor” a propus inițial ca cei doi brutari din Sri Lanka să continue să lucreze la brutărie, dar „să nu mai facă pâine”. Deoarece localnicii nu s-au mulțumit cu atât și au cerut ca cei doi singalezi să fie dați afară, patronii brutăriei au decis să îi păstreze pe cei doi brutari din Sri Lanka pe aceeași poziție, spune Katalin.

Cum s-a ajuns aici?

În primul rând, aici e o neînțelegere. Trebuie să o clarificăm. Noi am scris scrisoarea noastră (comunicat de presă) numai în ungurește, nu am mai apucat să o scriem și în românește. Asta a fost o greșeală mare, după cum vedem acum.

Brutarii din Sri Lanka rămân în aceeași poziție?

Da, ei au fost angajați ca brutari și lucrează ca brutari. Noi, doar pentru liniștea localnicilor, am spus că o să îi punem în altă etapă de producție, că brutăria e mare. Dacă cea mai mare problemă a lor (a localnicilor) e faptul că ei (singalezii) ating pâinea, o să-i putem pune ca ajutor de brutari.

Am propus, pentru liniștirea localnicilor, ca (cele două persoane din Sri Lanka) să nu mai facă pâine, dar localnicii nu s-au liniștit. Vor petiție, vor nu știu ce. De ce să îi trimiți acasă (pe singalezi), dacă ei (localnicii) vor altceva?

Ca să înțeleg: voi ați propus ca cei doi să nu mai lucreze la brutărie, localnicii au spus „ba nu, să plece cu totul”, iar dumneavoastră le-ați zis: „A, da? Atunci vor rămâne aici și vor face pâine”?

Da, corect!

Cei doi bărbați din Sri Lanka vor continua să facă pâine?

Da. Ei (singalezii) sunt în continuare brutari, iar luni vor continua activitatea acolo unde au fost și până acuma. Ei continuă să lucreze ca brutari, până una alta. Nu îi trimitem acasă. 

Era vorba că mai angajați alți 5 lucrători din Sri Lanka și Nepal. Îi mai angajați, după tot acest scandal?

Ne-am luat angajamentul să nu îi aducem pe cei 5 angajați - încă unul din Sri Lanka și patru din Nepal - în cazul în care în următoarele 6 luni vin șase brutari calificați dintre locuitorii comunei. În acest caz, nu mai aducem din Sri Lanka și Nepal.

Noi le dăm șansa asta localnicilor și normal că și pentru noi e mai ușor, dacă găsim brutari dintre locuitori.

În cât timp ar trebui să ajungă cei din Sri Lanka și Nepal în Ditrău?

Din Sri Lanka în 2 luni și cei din Nepal, 3-4 luni. Dacă găsim localnici, renunțăm să îi mai aducem. Dar asta credem că nu o să se întâmple.

Au venit localnici să se angajeze?

Nu au venit până acum.

Ei (localnicii) nu sunt mulțumiți de salariile pe care le dăm, nu sunt mulțumiți de comportamentul nostru față de localnici, dar acuma, ei (localnicii) zic să plece cele două persoane pentru ca ei (localnicii) să vină la noi. Nu înțeleg!

Care e salariul unui brutar în Ditrău? 

Pot să vă zic că angajații noștri sunt plătiți foarte bine. Pot să vă zic asta.

Primesc măcar salariul mediu pe economie?

Da, normal! Suntem în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri