Percheziţii la un mare centru comercial din Ilfov. Mărfuri aduse din China și Turcia în țară, prin tranzacții fictive

Data publicării:
perchezitii prahova furturi tiruri

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice fac, luni dimineața, 48 de percheziții în două dosare de evaziune fiscală, fiecare cu un prejudiciu adus bugetului de 3 milioane de euro.

Potrivit Poliției Române, prima acțiune are loc într-un mare centru comercial din județul Ilfov și vizează tranzacții mari de mărfuri din China și Turcia în spațiul intracomunitar, fără plata TVA, arată polițiștii citați de Mediafax.

În acest dosar, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice fac 14 percheziții, având suspiciunea că, în perioada 2019-2020, mai multe persoane au pus în aplicare un mecanism evazionist, pentru a obține avantaje de natură fiscală (TVA și impozit pe profit datorate statului), prin comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, în cadrul activității de „import-cargo” derulată de prin intermediul a 7 societăți comerciale.

Practic, firmele derulau tranzacții comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălțăminte, jucării și articole de uz casnic, de proveniență din Turcia și China, la comanda unor clienți/beneficiari reali din România.

Bunurile erau transportate în regim de grupaj/cargo (mai multe colete pentru diverși beneficiari, în același transport), pe rutele Turcia – România, respectiv China – România (Portul Constanța) și valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conținut real privind valoarea de vânzare și cumpărătorul efectiv”, potrivit IGPR.

Astfel, pe fondul cererilor de mărfuri din import din Turcia și China, formulate de către clienții/beneficiarii finali care activau în mod real în diverse centre comerciale din România, dar care nu optau sau nu dețineau capacitatea financiară și logistică de a efectua importul în mod direct, societățile comerciale importatoare, controlate membrii grupării, s-ar fi interpus a fi furnizori pentru respectivii clienți.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor a 7 societăți comerciale au fost făcute 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de 12.577.721 lei (2.977.067 USD).

Concomitent cu întreruperea activității de import prin intermediul acestor societăți comerciale, persoanele care coordonau în fapt societățile ar fi conceput și pus în aplicare un nou mod de operare, prin intermediul căruia mărfurile de import, origine Turcia, erau introduse în țară și livrate beneficiarilor.

Astfel, a fost creat un circuit scriptic, fictiv, al documentelor pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – România – Bulgaria. În final, bunurile care se aflau în tranzit vamal sau intracomunitar în România erau descărcate ilegal în țară și livrate fără documente de proveniență clienților/beneficiarilor care le comandaseră. Până în prezent, au fost identificate 20 de astfel de transporturi. Prejudiciul estimat în cauză este de 3.000.000 de euro”, mai arată sursa citată.

A doua acțiune vizează o grupare ce achiziționa materiale textile din spațiul intracomunitar, ce ulterior erau prelucrate, la negru, în fabrici de confecții din Dolj, Vâlcea și Ialomița.

Marfa făcută la aceste fabrici era comercializată în mediul online, fără a fi declarate veniturile către bugetul de stat.

În acest caz se fac 35 de percheziții, prejudiciul fiind de 3 milioane euro.

Activitățile vizează o grupare bănuită de evaziune fiscală prin achiziții intracomunitare de mărfuri, în special materiale textile, aprovizionate din spațiul comunitar. Mărfurile erau ulterior prelucrate și comercializate online și prin intermediul firmelor de curierat ca produse finite (articole vestimentare), fără a fi declarate și achitate către bugetul de stat taxele și impozitele rezultate din aceste operațiuni comerciale”, spun polițiștii.

Pentru sustragerea de la realizarea unor eventuale controale ale autorităților fiscale și judiciare, dar și pentru disimularea adevăratei proveniențe a materiilor prime și a veniturilor ilicite obținute din activități, membrii grupării ar fi acționat în numele unor societăți comerciale de tip fantoma, prin intermediul cărora, folosind transferuri succesive, ar fi reușit să-si însușească banii proveniți din activitatea infracțională.

Gruparea a acționat în perioada 2016 - 2020, realizând activitatea infracțională prin intermediul a 27 de societăți comerciale, în numele cărora se vindeau articole vestimentare în mediul on line, care se livrau prin intermediul firmelor de curierat cu plata ramburs. Ulterior, sumele astfel încasate erau transferate succesiv și retrase în numerar de la bancomatele unor unități bancare și însușite de membrii grupării.

Acțiunile, coordonate de Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sunt realizate cu sprijinul polițiștilor specializați în investigarea criminalității economice din cadrul DGPMB, IPJ Ilfov, IPJ Ialomița, IPJ Dolj, IPJ Vâlcea, IPJ Cluj, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, luptători SIAS, precum și inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri