Pericole aduse de vântul puternic: sute de incendii și pagube însemnate

Data publicării:
acoperis desprins ISU Brasov 100319 (4)

Duminică a fost o zi plină de pericole din cauza vântului, iar primejdia nu a trecut. Meterologii anunţă cod galben în jumătate de ţară, până luni după-amiază, cu rafale de 120 de kilometri pe oră în localităţi de munte. De altfel, în acele zone au fost cele mai mari probleme, dar nici litoralul nu a fost ocolit de vijelie.

La malul mării, vântul a atins viteza maximă recomandată şoferilor pe autostrăzi în condiţii de vreme rea: 80 de kilometri pe oră.

„În stațiunea Mamaia, lacul Siutghiol poate fi confundat ușor cu Marea Neagră. Din cauza vântului, pe lac s-au format curenți, iar la mal pot fi observate valuri”, a relatat Iulia Stanciu, jurnalist Digi24.

„E o experiență senzorială să stai așa în bataia vântului. Plus că lacul nu l-am văzut niciodată atât de agitat”, spune un tânăr.

Faleza s-a umplut cu nisipul adus de vânt de pe plajă, iar rafalele au doborât şi gardurile de stuf montate tocmai pentru protecţie în asemenea situaţii.

Copaci dezrădăcinați și acoperiș smuls la Brașov

Vârtejurile au adus necazuri şi la Braşov. Mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcini şi doborâţi pe şosea. Vântul nemilos a smuls acoperişul unui bloc şi zeci de ţigle de pe case. Tocmai de aceea, în timpul avertizărilor de vânt puternic, cei de la situaţii de urgenţă ne recomandă să nu ieşim din casă.

Am trecut chiar pe partea aia, în spatele meu au căzut nişte bucăţi de ţiglă”, a povestit un martor.

„O să trebuiască să schimbăm tot acoperişul, pentru că nu se mai poate repara. Odată ce s-a îndoit tabla, nu mai merge reparată, nu mai e bună de nimic”, spune proprietarul apartamentului de la ultimul etaj.

acoperis desprins ISU Brasov 100319 (2)
Acoperiș de tablă smuls de vânt. Foto: ISU Brașov

Probleme au fost şi în judeţul Harghita, unde copaci doborâţi de vânt au rupt mai multe linii electrice. Localităţi întregi au rămas fără electricitate, iar trenurile s-au oprit şi a fost nevoie să fie înlocuite locomotivele electrice cu unele diesel.

270 de incendii de vegetație

Pe fondul temperaturilor ridicate, dar şi a vântului puternic în mai multe judeţe din ţară au avut loc, duminică, 270 de incendii de vegetaţie, care au afectat mii de hectare de teren, a anunţat duminică seara Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

La ora 18:00, peste 300 de pompieri cu 70 de autospeciale, motopompe şi alte mijloace tehnice erau angrenate în misiuni de stingere a arderilor necontrolate.

În zonele unde numărul incendiilor a fost considerabil, precum Buzău, Dâmboviţa, Gorj, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, personalul aflat în turele libere a fost chemat să suplimenteze echipajele operative angrenate în misiuni.

Totodată, mai arată IGSU, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, instituţia a dispus măsura dislocării de tehnică şi personal din alte judeţe, care să intervină în sprijinul celor din judeţele afectate, astfel încât toate solicitările primite de la cetăţeni să fie acoperite.

Erau în curs de derulare intervenţii pentru localizarea şi stingerea incendiilor de vegetaţie uscată în zona Bucureşti-Ilfov şi judeţele Argeş, Buzău, Prahova şi Mehedinţi.

Având în vedere vântul puternic prognozat pentru perioada următoare, fenomen care favorizează propagarea rapidă a flăcărilor, IGSU face un apel către cetăţeni să întrerupă acţiunile de igienizare a terenurilor şi să respecte recomandările transmise de autorităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri