Pesta porcină | Efectul alocării celor 43 de milioane de euro cu care "s-a lăudat Daea": "Un buzunar va rămâne gol"

Data actualizării: Data publicării:
180530_daea dancila STATIE_POMPARE_12_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

"Unii fermierii români vor avea de suferit, vor rămâne fără bani de investiții", susţine europarlamentarul Siegfried Mureşan, care susţine că ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu prezintă toate elementele atunci când susţine că Guvernul de la Bucureşti şi Comisia Europeană au stabilit împreună să fie alocate 43 de milioane de euro pentru fermierii români ale căror afaceri au de suferit de pe urma pestei porcine. "A luat bani dintr-un buzunar al fermierului român și i-a băgat în celălalt", explică Siegfried Mureşan.

180530_daea dancila STATIE_POMPARE_12_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

 

Mai jos, postarea integrală a eurodeputatului Siegfried Mureşan:

"Ministrul Daea spune că obține fonduri UE pentru fermierii afectați de pestă porcină, dar la Bruxelles votează tăierea fondurilor pentru pestă

Ministrul Petre Daea s-a lăudat ieri că a obținut aprobare de la Comisia Europeană pentru alocarea a 43 de milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru pesta porcină. Acest lucru înseamnă, însă, că a luat bani dintr-un buzunar al fermierului român și i-a băgat în celălalt. Un buzunar va rămâne gol. Unii fermierii români vor avea de suferit, vor rămâne fără bani de investiții.

Alocările pentru România din FEADR sunt prestabilite, nu pot fi modificate și sunt fixe pe o perioada de 7 ani. Așadar, ministrul Daea trebuie să ne spună de unde exact a luat acești bani pentru că este clar că nu vorbim de bani în plus de la UE. Sunt fonduri care deja au fost alocate agricultorilor din România.

În realitate, ministrul Daea și Guvernul Dăncilă nu au obținut niciun euro în plus de la Uniunea Europeană pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA). Mai mult, așa cum arătam dimineață, Guvernul Dăncilă a votat în Consiliul UE tăierea fondurilor europene pentru fermierii afectați de pesta porcină în Bugetul UE 2019. În același timp, eu am cerut în Parlamentul European 110 milioane de euro în pentru această linie bugetară în bugetul european de anul viitor. Decizia finală va fi luată la finalul lunii noiembrie.

Guvernul Dăncilă este un obstacol în demersul meu de a obține bani pentru fermierii afectați de PPA. Numărul focarelor crește de la o zi la alta, pagubele se înmulțesc, crescătorii de animale își văd munca de o viață compromisă.

Demisia, Daea, demisia, Dăncilă!"

Declaraţia lui Daea la care face referire Mureşan

„S-a stabilit un plan de acţiuni pentru a putea face faţă situaţiei deosebite cu care se confruntă România. (...) Am stabilit împreună cu CE şi s-a aprobat să acorde României 43 milioane euro. Aceste sume sunt repartizate în zona investiţională - dezinfectoare, laboratoarea sanitar-veterinare, echipamente pentru detectatea pestei, incineratoarea, cumpărarea de scrofiţe”, a declarat, miercuri, Petre Daea

Petre Daea a susţinut că a cerut sprijinul UE din luna august.

Totuşi, într-un comunicat anterior, remis tot joi, europarlamentarul Siegfried Mureşan a dezvăluit faptul că "Guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019".

Ba mai mult, arăta Mureşan, Executivul de la Bucureşti a mai votat şi "reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgență de combatere a bolilor la plante și animale în Uniunea Europeană, față de propunerea inițială a Comisiei".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri