Video Peștele din Dunăre poate fi periculos pentru sănătate. Metale grele, în special mercur, au fost găsite la oamenii care consumă frecvent

Data actualizării: Data publicării:
peste dunare
Foto: captură video Digi24

Peștele din Dunăre poate fi extrem de periculos pentru sănătate, atrag atenţia cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Din cauza poluării din apele fluviului, peştele conține metale grele, în special mercur. Asta înseamnă risc de boli neurologice, oncologice şi intoxicații grave.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Cercetătorii Universității Dunărea de Jos din Galați au făcut teste pe 20 de persoane, care au consumat frecvent pește de Dunăre. Rezultatul a fost că în părul acestor persoane au descoperit o concentrație de mercur de 10 ori mai mare față de limita normală.

Vestea nu pare să-i impresioneze prea tare pe oamenii care au în meniu pește crescut în Dunăre. Sunt convinși că e mai sănătos decât cel din crescătorii.

- „În final, trebuie să mâncăm ceva. Dacă din baltă nu este, de undeva trebuie să mâncăm. Măcar o dată pe săptămână mâncăm pește. Luăm și de mare.

- „Ne-am luat pește, că țin post și normal că mi-am luat peste. Deci voi consuma, normal. Toate alimentele conțin ceva.

- „Dacă deversează toate gunoiele și toată mizeria. Din Germania până aici, vă dați seama că toate țările deversează în Dunăre, așa că... Și la noi, aici, se deversează.

Paul Ichim, chirurg oncolog: „Metalele grele sunt specificate ca și agenți provocatori de afecțiuni oncologice. Trebuie văzut peștele de unde este adus. Eu fug de peștele de Dunăre. Mai bine știu că este într-un lac, este într-o crescătorie verificată.

Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” au început o anchetă epidemiologică pentru a descoperi care sunt sursele de poluare. Esențială pentru verificări va fi o navă construită la Șantierul Naval din Giurgiu, care va fi gata în martie anul viitor.

Lucian Georgescu, rector Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi: „Acest proiect va permite începând de anul viitor să mergem în amonte până la Marea Nordului, și pe Dunăre, și pe Rin și să determinăm de unde vin poluanții, pentru că în majoritatea cazurilor nu vin din România.

Anul trecut, din Dunăre au fost extrase peste 8.000 de tone de pește. Aproape jumătate din această cantitate a ajuns la vânzare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri