Petre Roman: Nu cred că a existat un vid de putere în decembrie 1989

Data publicării:
Petre-Roman

Fostul premier Petre Roman afirmă că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere, aşa cum au susţinut luni şi procurorii militari care instrumentează dosarul 'Revoluţiei', Roman exprimându-şi convingerea că ancheta Parchetului Militar nu poate decât să evidenţieze acest fapt.



Roman a făcut această declaraţie după lansarea cărţii sale "Despre pasiune în vremuri de libertate", apărută recent la editura Cartea Românească.

"Nici eu nu cred că a existat un vid de putere şi în carte povestesc de-a fir a păr, în sensul că în seara zilei de 22 decembrie s-a constituit o putere. N-aş spune militară, pentru că, din fericire, militarii nu s-au implicat. (...) Aşa e tradiţia istorică a României foarte bună. Foarte important. Armata nu s-a implicat în politică. Niciodată. E un lucru extrem de important. Spre exemplu, atunci, când la 23 august 1944 regele a luat acea decizie extraordinar de importantă pentru România, mai mult decât curajoasă, decisivă pentru soarta României, lucrul a fost posibil pentru că Armata l-a urmat pe rege. Ăsta e un fapt care, ca şi altele în istorie, arată că, din fericire, Armata a urmat ceea ce i s-a ordonat politic. Deci, eu am deplina convingere că această cercetare nu poate decât să evidenţieze acest fapt", a declarat Roman, potrivit Agerpres.

Procurorii militari susţin că, în urma administrării de probe în dosarul "Revoluţiei", concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorul militar Marian Lazăr a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, stadiul cercetărilor în dosarul "Revoluţiei".

"A fost stabilită componenţa comandamentului politico-militar care a preluat, în timp foarte scurt, după fuga preşedintelui în exerciţiu, puterea totală în România. Referitor la acest aspect, a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăţi de drept din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi), concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere", a explicat Marian Lazăr.

Parchetul Militar susţine că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri