Pfizer avertizează că întârzierea celei de a doua doze de vaccin ar putea să nu ofere protecție împotriva COVID-19

Data publicării:
imagine cu caracter ilustrativ vaccin pfizer biontech
Vaccinul anti-Covid, produs de Pfizer-Biontech. Foto: Profimedia Images

BioNTech și partenerul Pfizer au avertizat luni că o întârziere în administrarea celei de a doua doze de vaccin ar putea duce la lipsa unui răspuns imun împotriva COVID-19, după ce mai multe țări, printre care Marea Britanie, Germania și Danemarca au luat în calcul o astfel de strategie, scrie CNBC.

„Siguranța și eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate pe diferite scheme de dozare, deoarece majoritatea participanților la studiu au primit a doua doză în intervalul specificat în studiile clinice”, se arată într-o declarație comună.

„Nu există date care să demonstreze că protecția după prima doză este susținută după 21 de zile.”, precizează cele două companii, în același comunicat.

Germania a luat în calcul să amâne a doua doză de vaccin, pentru a vaccina cât mai multe persoane cu o singură doză, din cauza aprovizionării reduse cu vaccinuri.

Ministerul Sănătăţii din Germania solicită consultanţă în ceea ce priveşte o eventuală amânare a administrării celei de-a doua doze din vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer.

Ministerul solicită consultanţă din partea unei comisii de vaccinare independente referitor la amânarea administrării celei de-a doua doze după perioada maximă de 42 de zile prevăzută în prezent, având în vedere un demers similar al Marii Britanii.

De asemenea, Danemarca a aprobat o întârziere de până la șase săptămâni între prima și a doua doză de vaccin.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri