Sari la conținut
News Alert

Piese pentru aripile aeronavelor Airbus, fabricate în Cluj

Compania belgiană Sonaca a inaugurat, joi, la Moldoveneşti, judeţul Cluj, o fabrică unde se vor produce şi piese pentru aeronavele de tip A320 ale companiei Airbus, investiţia în valoare de peste 52 de milioane de lei urmând să ducă la crearea a 200 de locuri de muncă în anii următori.

F-WWIQ Airbus A320 sharklet ILA 2012 07

Construcţia fabricii din Moldoveneşti a durat 18 luni, iar primele linii de producţie au fost puse în funcţiune la jumătatea lunii septembrie 2016, potrivit News.ro.

În prezent, fabrica are 30 de angajaţi, iar numărul lor va creşte până la 200 în anii următori. La unitatea de producţie din Moldoveneşti vor fi produse inclusiv piese pentru bordul de atac al aripii, necesare pentru aeronavele de tip A320 constructorului francez Airbus.

Investiţia realizată de compania Sonaca Aerospace Transilvania SRL s-a realizat şi prin intermediul unui ajutor de stat oferit de Guvernul României, în valoare de 24,1 de milioane de lei (5,4 milioane de euro). Valoarea totală a investiţiei este de 52 de milioane de lei (11,8 milioane de euro). De asemenea, compania a beneficiat de sprijinul echipei InvestRomania care a oferit asistenţă pe parcursul derulării acestui proiect.

Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producţia, asamblarea şi testarea de structuri şi sisteme destinate industriei aerospaţiale, destinate uzului civil şi/sau militar. Printre acestea, se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe.

Sediul principal al Sonaca se află în Gosselies, Belgia. Grupul belgian mai deţine unităţi de producţie în România, China, Canada şi Brazilia.