Plaja de la Tuzla, înghițită de mare peste noapte. Și cea de la Mamaia a fost distrusă de valuri

Data publicării:
plaja distrusa de valuri
Plaja de la Tuzla, înghițită de mare peste noapte.

Furtunile care s-au abătut asupra litoralului în ultima vreme au lăsat urme adânci. În Tuzla, plaja care devenise la un moment atracția litoraului românesc, a fost înghițită de valuri. Acum, abia se mai vede un petic de nisip.

Una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc, unde vara marea are culoarea turcuaz, a dispărut peste noapte.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi2: Aici, la Tuzla, marea a înaintat foarte mult, 10-15 metri, așa că multe porțiuni de plajă au fost înghițite, pur și simplu, de apă.

Bărbat: Este trist. Plaja aparține Tuzlei, sau, mă rog, e a Tuzlei și e un lucru rău ce se întâmplă. E un lucru trist, pentru că e o plajă foarte faină.

S-a întâmplat acest lucru din cauza vântului care suflat cu peste 50 de km pe oră, iar la mal s-au format valuri înalte.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Valurile puternice din ultimele zile au tras nisipul în apă, iar acum pe plajă a rămăs o diferență de nivel de jumătate de metru. În zonă nu există diguri de protecție și tocmai de aceea forța valurilor este mai mare decât în alte locații de pe litoral.

Rașid Taner, primar Tuzla: Această problemă rămâne și pe timpul verii, pentru că plaja la Tuzla este foarte, foarte mică. Sunt turiști mulţi, dar plaja e mică. Din păcate, nu a fost aprobat proiectul de înnisipare.

Plaja din Tuzla nu a fost curpinsă în planul de combatere a eroziunii costiere, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea stațiunilor de pe litoral.

Hristu Uzun, director ABADL: În primul rând se analizează zonele rezidențiale, în zona lui (Tuzla) e teren arabil la ora actuală. Concluziile ACB-ului, analiză cost - beneficiu, nu încadrau aceste zone ca să fie reabilitate. Pe de altă parte, erau alte zone cu potențial mult mai mare care trebuiau rezolvate.

Același lucru s-a întâmplat și în stațiunea Mamaia unde valurile au distrus o bucată din plaja extinsă. S-au format dune mari de nisip pe aproape un kilometru. Specialiștii spun că fenomenul este normal, iar locul va fi refăcut înainte de sezonul estival.

Daniel Cadariu, ministrul Turismului: Cu privire strict la eroziunea constată acum în perioada aceasta pe litoral, și în speță la Mamaia, ca principiu, răspunderea și explicația tehnică le pot da doar cei de la Apele Române. Din ce am înțeles, din cadrul discuțiilor purtate deja, eroziunea ulterioară acelor investiții din trecut e un factor avut în vedere atunci când s-au terminat lucările.

Angajații Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral spun că în viitorul program pentru zona costieră se va lua în calcul reabilitarea tuturor zonelor. Este vorba despre plajele din Tuzla, Vama Veche și Gura Portiței, care din cauza unor probleme, cele mai multe de mediu, nu au putut fi incluse în actualul plan.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri