Video&Foto Accident feroviar în Teleorman. CFR confirmă că trenul de pasageri a lovit marfarul. Vagoanele deraiate au fost repuse pe șine

Data actualizării: Data publicării:
echipe isu ajuta pasageri din trenul de pasageri care a evitat impactul cu un marfar
Accident feroviar în Teleorman. FOTO: ISU Teleorman

Patru persoane au ajuns la spital luni dimineaţă, după un accident între trenul de pasageri în care se aflau și care circula pe ruta Arad- Bucureşti Nord și un marfar. Agenția de Investigație Feroviară a declanșat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii incidentului. La zece ore de la accident, CFR a confirmat că trenul accelerat a lovit marfarul. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu a declarat la Digi24 că este posibil să fi fost o eroare umană și că se va declanșa un program urgent de reevaluare a întregului personal cu atribuții în siguranță feroviară.

ACTUALIZARE 22.30 CFR SA a anunțat că în această seară, la ora 21.10, au fost finalizatr operațiunile de repunere pe șină a celor 3 vagoane deraiate ale trenului de marfă.

Mâine, personalul feroviar va verifica liniile de cale ferată din zona deraierii și va executa lucrările de reparații la infrastructura feroviară afectată, astfel încât circulația trenurilor în stația Roșiori Nord să poată fi reluată în condiții normale si de siguranță și pe liniile 4, 5 și 6.

Deocamdată, traficul feroviar pe raza stației Roșiori Nord se desfășoară doar pe liniile 1,2 și 3, însă „fără implicații majore în circulație”, potrivit CFR.

ACTUALIZARE 14.30 Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a declarat la Digi24 că este posibil ca în cazul accidentului feroviar din Teleorman să fie "o eroare umană".

"Nu sunt victime, doar câteva persoane accidentate care au ieșit din spital, din câte știu. Trenul e deja garat, nu e blocat traficul feroviar din zonă.

Sistemul automat de frânare a funcționat la trecerea pe culoarea roșie. Trenul a atins un alt tren. Nu am analiza completă.

Prin ordin de ministru se va declanșa un program urgent de reevaluare a întregului personal cu atribuții în siguranță feroviară, ca să analizăm nivelul de pregătire", a declarat Săvoiu.

În ceea ce privește modul în care CFR a comunicat cu privire la acest incident, el a spus că în mod cert "se va analiza comunicarea și se va aplica legea", fără să dea alte detalii.

"Un eveniment nefericit, încercăm să minimizăm efectele când apar astfel de situații neplăcute, îmi doresc ca astfel de situații să fie eliminate", a adăugat Săvoiu.

ACTUALIZARE 13.50 Primele verificări privind accidentul feroviar arată că mecanicul trenului IR 1822, care urma să intre în stație la altă linie, a depășit semnalul de intrare în stație, care era deja în poziția OPRIRE (culoarea ROȘIE) și a tamponat ultimul vagon al garniturii de marfă, aflată în mers pentru garare, transmite CFR.

Potrivit companiei, aceste informații sunt deja verificate și analizate de membrii Comisiei de anchetă AGIFER.

Circulația în zona stației Roșiori Nord se desfășoară în continuare doar pe liniile 1,2 și 3.

Pentru repunerea pe șină a celor două vagoane deraiate și a vagonului răsturnat, din compunerea trenului privat de marfă, se intervine cu o macara de 125 de tone.

Călătorii din trenul IR 1822 au fost preluați de trenul IRN 79, care a sosit în București Nord la ora 9.36. În ceea ce privește trenul IR 1822, acesta a fost retras din zona semnalului de intrare al stației Roșiori Nord, la ora 11.17, garnitura urmând să circule, fără călători, până la București Nord, potrivit sursei citate.

Personalul feroviar de specialitate al SRCF Craiova va asigura tot suportul tehnic necesar operatorului de marfă, astfel încât intervențiile de repunere pe șină a vagoanelor deraiate să se desfășoare în condiții de siguranță și să fie finalizate în cel mai scurt timp, mai transmite CFR.

Deraierea vagoanelor din compunerea trenului privat de marfă a avut loc în cursul acestei dimineți, la ora 03.54, pe linia 5, din stația CF Roșiori Nord. Trenul privat de marfă avea în compunere 26 de vagoane încărcate cu autoturisme și circula în relația Craiova - Palas.

CFR cere scuze călătorilor și îi asigură că personalul feroviar depune toate eforturile pentru restabilirea circulației în cel mai scurt timp și în condiții normale, pe raza stației Roșiori Nord.

ACTUALIZARE 12.00 Trenul accelerat care circula pe ruta Arad-București Nord a depășit semnalul Oprire a ajuns din urmă marfarul încărcat cu mașini Ford și l-a lovit violent, ceea ce a provocat deraierea ultimelor trei vagoane ale marfarului, a declarat la Digi24 Laurențiu Dumitru, directorul Agenției de Investigație Feroviară care cercetează cauzele accidentului produs în noaptea de duminică spre luni. 

"Nu vorbim de ipoteze. Putem spune ce s-a întâmplat. La 3.55 un tren de călători care circula pe ruta Arad-București Nord, la intrarea în stația Roșiori Nord, a ajuns din urmă un tren de marfă încărcat cu mașini Ford, în urmă acestei ajungeri din urmă și tamponări violente fiind deraiate ultimele trei vagoane din trenul de marfă. E o chestiune pe care o lămurim, ca să nu existe date care ulterior să fie invalidate.

A existat un semnal care indică roșu Oprire și a fost depășit ajungându-se un alt tren din urmă. Aceste trenuri s-au lovit fără discuție, a fost o ajungere din urmă și o tamponare violentă", a declarat Laurențiu Dumitru. 

ACTUALIZARE 11.30 Trenul privat de marfă implicat într-un accident în gara Roşiorii Nord era încărcat cu vehicule Ford, au anunţat reprezentanţii companiei producătoarea de automobile din Craiova.

"Confirmăm că un tren încărcat cu vehicule Ford a fost implicat într-un incident în această dimineaţă în gara Roşiorii de Vede. În acest moment aşteptăm mai multe informaţii. În conformitate cu politicile noastre, toate vehiculele aflate în tranzit fac obiectul asigurărilor. În prezent, autorităţile derulează investigaţiile necesare, pe care le sprijinim împreună cu furnizorul nostru de transport", a transmis purtătorul de cuvânt al Ford România, Ana Maria Timiş, citată de Agerpres.

ACTUALIZARE 9.40 Potrivit celor mai recente informații transmise de ISU, 12 persoane au fost rănite, patru dintre ele fiind transportate la spital.

Celelalte opt au fost asistate medical la fața locului.

Dintre cele patru victime, un bărbat de 46 de ani și o femeie de 30 de ani au fost duși la UPU Alexandria, cu traumatisme la nivelul membrelor și capului, conștiente și cooperante, iar alte două persoane, un bărbat de 59 de ani și o femeie de 61 de ani au fost transportați la Spitalul Municipal din Roșiorii de Vede, cu traumatisme la nivelul membrelor.

ACTUALIZARE 9.10. Mai multe persoane au avut nevoie de intervenția medicilor după frânarea bruscă a trenului de pasageri.

Trei au ajuns la spital cu traumatisme la cap, fiind conștiente și cooperante, iar altele au fost monitorizate la fata locului.

Trenul de pasageri a frânat brusc deoarece în față era un marfar care era oprit. Două vagoane ale marfarului care transporta mașini spre Constanța deraiaseră, iar unul dintre ele se răsturnase.

În trenul de pasageri erau 280 de persoane.

200 dintre ele au fost duse cu microbuze ale ISU Teleorman către stația Roșiori, iar de acolo au urcat în alt tren care să le ducă la destinație.

Un tren cu 280 de pasageri a frânat brusc ca să evite impactul cu un marfar care deraiase. FOTO: ISU Teleorman
Un tren cu 280 de pasageri a frânat brusc ca să evite impactul cu un marfar care deraiase. FOTO: ISU Teleorman

Știrea inițială

"În cursul acestei dimineți, din cauza deraierii la intrare în stația Roșiori Nord a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, circulația trenurilor se desfășoară cu dificultate.

Din primele informații, trei pasageri din trenul IR 1822, Arad – București Nord, aflat în spatele trenului de marfă deraiat, în momentul frânării de urgență a trenului s-au lovit, aceștia fiind preluați de echipajele medicale pentru acordarea de îngrijiri.

Ceilalți pasageri din tren au fost preluați de trenul IR 79, Budapesta – București Nord.

Până la restabilirea circulației în condiții normale, sunt posibile și alte întârzieri în circulația trenurilor de călători.

Programul de circulație în zona afectată se va desfășura în continuare în funcție de măsurile operative stabilite și dispuse de managerul infrastructurii feroviare", a anunțat CFR Călători.

Cauzele producerii incidentului vor fi analizate de o echipă de experți ai AGIFER - Agenția de Investigare Feroviară Română.

"În jurul orei 04:00, un apel la 112 anunţa un accident feroviar, un tren de călători care a deraiat în judeţul Teleorman, între Roşiorii de Vede si Măldăeni. 

Astfel, pentru gestionarea eficientă a evenimentului, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale la faţa locului. Odată ajunse, forţele de intervenţie au constatat că accidentul feroviar nu se confirma. Trenul circula pe ruta Arad- Bucureşti Nord şi s-a oprit brusc", a anunţat IGSU.

Mai multe persoane au fost evaluate la faţa locului de echipajele medicale, trei fiind transportate la spital.

Călătorii sunt transportaţi cu două microbuze ISU către gara din Roşiorii de Vede.

La fața locului au fost trimise de la ISU Teleorman - 7 ambulanţe SMURD, 1 Autospecială pentru Transport Victime Multiple, 3 autospeciale de descarcerare, 2 microbuze, 8 ambulanţe SAJ, de la ISU Olt - 1 Autospecială pentru Transport Victime Multiple, 1 autospecială de descarcerare grea, 5 ambulanţe SMURD, iar de la ISU Dolj - 1 Autospecială pentru Transport Victime Multiple,  1 autospecială de descarcerare grea, 3 ambulanţe SMURD. Au fost alertate și ISU Argeş, respectiv ISU Bucureşti - Ilfov.

La ora transmiterii ştirii, Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri