Cum se pregătesc autorităţile pentru un eventual cutremur

Data actualizării: Data publicării:
cutremur

Dezastrul provocat de seismul din Italia readuce în discuţie eventualitatea unui seism în România şi cum sunt autorităţile pregătite. Aproape 10.000 de pompieri, medici şi militari pot interveni în mai puţin de două ore pentru a ajuta victimele. Autospeciale care asigură comunicaţiile au fost repartizate în mai multe judeţe din ţară. Salvatorii vor să semneze protocoale cu hotelieri, firme private de construcţii şi asociaţii canine care să ajute la găsirea şi cazarea victimelor.

„Luaţi următoarele măsuri. Fixaţi mobilierul care se poate deplasa în cazul unei mişcări seismice de un perete sau alt element de constructie solid. Stabiliti cu membri familiei un plan de protectie in caz de cutremur.”

Acest clip rulează pe paginile de Facebook ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Oamenii sunt învăţaţi cum să reacţioneze în cazul unui seism de peste 6 grade.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Şeful DSU poate să delege sau să coordoneze acţiunea. Comandantul de acţiune coordoneaza toate fortele. IGSU, cei de la Ministerul Apararii, ministerul Sanatatii.”

În mai puţin de două ore, aproape 7.000 de pompieri şi medici pot interveni pentru salvarea oamenilor de sub dărâmături. În cazul unui dezastru în Bucureşti, forţe din judeţe limitrofe vor fi chemate în ajutor. Hotelierii, transportatorii şi firme private de construcţii vor fi solicitaţi să asigure logistica şi cazarea celor care rămân fără case.

Raed Arafat, secretard e stat în MAI: „Se semnează acorduri cu lanţurile mari de magazine ca să îşi menţină stocuri pentru populaţie. În caz de calamitate să existe un stoc pentru atâta timp, un stoc tampon pe care-l ţine chiar firma respectivă.”

Protocoale de colaborare vor fi semnate şi cu ONG-urile sau asociaţiile care deţin câini special antrenaţi pentru căutare şi salvare de sub dărâmături. Legea prevede inclusiv folosirea ambulanţelor private. Armata a fost inclusă şi ea în planul de salvare în cazul unui dezastru.

Vasile Toader, comandantul Centrului Comandă Nucleu: „Unităţi destinate special pentru situaţii de urgenţă intră în acţiune. Un număr de 3.500 de oameni şi 570 de mijloace tehnice.”

În 2009, la un cutremur de 5,3 grade, reţelele de telefonie mobilă au picat. Acum coordonarea salvatorilor poate fi asigurată prin satelit.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24: „O provocare pentru cei care intervin în caz de dezastru este modul în care asigură interconectabilitatea salvatorilor de pe teren. Pentru acest lucru există astfel de camioane, denumite centre de comandă. Înăuntru au aparatură conectată la satelit.”

Viorel Prodan, coordonator: „Punctul de comandă este dotat cu terminale mobile TETRA.Camera aceasta de dispecerizare permite captarea semnalelor de la staţiile portabile date echipelor de intervenţie şi transmiterea în sistemul de comunicaţii naţional.”

7 astfel de puncte mobile au fost deja distribuite în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Târgu Mureş, Teleorman, Cluj şi Oradea. Ele pot asigura comunicaţiile salvatorilor pe o rază de 2-3 judeţe în jurul lor. Planul de intervenție în caz de cutremur include și ajutor extern. Țări precum Belgia, Israel, Ungaria sau Turcia au echipe specializate de căutare. Pot fi în țara noastră în cel mult 24 de ore după ce sunt chemate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri