Planul de deratizare și dezinsecție pentru București a fost aprobat în ședința Consiliului General

Data actualizării: Data publicării:
roi de tantari
Roi de țânțari. Foto: Guliver/ Getty Images

Planul de deratizare si dezinsecție pentru București a fost adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București, după ce ce primarul general Nicușor Dan a profitat de ședința convocată propunându-l ca amendament la ordinea de zi. Decizia vine în condițiile în care deja există întârzieri semnificative față de perioada în care ar fi trebuit să se facă tratamentele preventive pentru combaterea țânțarilor și căpușelor. 

Amendamentul introdus de Nicușor Dan a primit 51 de voturi „pentru”.

Programul Unitar de Acțiune, care stabilește numărul de tratamente și locurile în care se aplică, urma să fie aprobat de Consiliul General din data de 26 aprilie. Ordinea de zi nu a fost aprobată atunci, astfel încât dezbaterea a fost amânată. 

Deși este în procedură de dizolvare, activitatea de dezinsecție și deratizaere ar urma să fie prestată și anul acesta de Compania Municipală Eco Igienizare, căreia i-a fost delegat serviciul în 2019.

Câți bani vor fi alocați

Nicușor Dan a explicat întârzierea prin faptul că o anexă inițială referitoare la bugetul operațiunilor de deratizare și dezinsecție a fost propusă de Compania Eco Igienizare. După ce s-a votat bugetul Capitalei, edilul a transmis companiei să se încadreze în buget. Pentru că nu a făcut-o, bugetul a fost refăcut de Direcția de specialitate din cadrul Primăriei, în forma votată miercuri.

Bugetul inițial pentru tratamentele de combatere a insectelor și șobolanilor pentru acest an era de circa 38 de milioane de lei, dar  potrivit amendamentului propus de primarul general, costul total pentru pentru deratizare, dezinsecție și dezinfecție pentru anul 2021 va fi de 16,7 milioane de lei, la jumătate faţă de suma propusă de Compania Eco-Igienizare, prestatorul acestor servicii.

Calendarul tratamentelor pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și șobolanilor

Tratamentele pentru combaterea ţânţarilor, căpuşelor şi şobolanilor, precum şi cele de dezinfecţie vor începe luna aceasta şi se vor desfăşura până la sfârşitul anului, după cum urmează:

Tratamentele de dezinsecţie (tânţari şi căpuşe) se vor aplica în perioada mai – octombrie, în:

- Spaţiile deschise din domeniul public şi privat al Municipiului Bucureşti (terenuri ale instituţiilor publice din subordine, parcuri, spaţii verzi, cimitire, maluri de lac, pieţe, târguri, oboare), spaţiile deschise ale persoanelor fizice şi juridice,

- Clădiri aparţinând instituţiilor publice (subsol şi spaţii tehnice, de producţie, supraterane),

- Cămine și canale aferente rețelelor tehnico-edilitare;

- Terenul aferent imobilelor cu spații destinate locuințelor colective – asociații de proprietari/locatari, cămine studențești, cămine de elevi, locuințe sociale, parcări de reședințe etc.;

- Zone cu vegetaţie: parcuri, grădini publice, locuri de agrement;

- Teren aferent imobilelor cu spații destinate locuințelor colective – asociații de proprietari/locatari, cămine studențești, cămine de elevi, locuințe sociale, parcări de reședințe.

Tratamentele de deratizare se vor aplica în perioada iunie – noiembrie, în:

- Spații deschise din domeniul public și privat al PMB – parcuri, spații verzi, Grădina Zoologică;

- Cimitire;

- Terenuri ale instituțiilor publice locale, inclusiv depouri, parcări publice, etc.;

- Terenul aferent imobilelor cu spații destinate locuințelor colective – asociații de proprietari/locatari, cămine studențești, cămine de elevi, locuințe sociale, parcări de reședințe, etc.;

- Clădiri care aparțin instituțiilor publice și entităților subordonate PMB (subsol și spații tehnice, de producție, supraterane);

- Clădiri care aparțin instituțiilor publice ale autorităților locale, altele decât PMB;

- Imobile cu spații destinate locuințelor de tip condominiu (asociații de locatari/proprietari, cămine de elevi, locuințe sociale -subsol);

- Alte spații din interiorul spațiilor deschise din domeniul public și privat al Municipiului București;

- Cămine și canale aferente rețelelor tehnico-edilitare;

- Sistemul de monitorizare a traficului in București- cemerete, dulapuri, echipamente, cămine.

Tratamentele de larvicidare se vor afectua în perioada mai – octombrie:

În scopul prevenirii înmulţirii insectelor dăunătoare, se vor demara acţiuni de combatere a larvelor de ţânţari în zonele lacurilor din Capitală (lacuri-luciuri de apă, numai conform recomandărilor Insitutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino).

Tratamentele de dezinfecţie se vor desfăşura în perioada mai - decembrie, în:

- Spaţiile interioare aferente clădirilor aparţinând instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB.

Notă. Acestă știre a fost actualizată cu noi informații și date primite de la Primăria Generală a Capitalei

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri