13 consilieri locali din Sfântu Gheorghe au semnat o petiție pentru autonomie

Data publicării:
cons

Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost ultimul punct de pe ordinea de zi a sedinţei extraordinare a Consiliului Local din Sfântu Gheorghe. Consilierii români au cerut însă retragerea proiectului, pe motiv că juriştii primăriei au declarat hotărârea nelegală.

„Având în vedere neconstituţionalitatea lui, eu personal şi probabil şi colegii, propun scoaterea lui de pe ordinea de zi”, a spus unul dintre consilieri.

Primarul Antal Arpad a propus imediat ca proiectul să fie votat sub forma unei petiţii. El a spus că este necesar ca acesta să ajungă la Guvern şi la mai multe foruri internaţionale, mai ales că în aceste zile se lucrează şi la crearea statutului Ţinutul Secuiesc.

„Considerăm că putem să ne păstrăm identitatea, cultura, religia, dacă avem un statut special. Pentru că suntem diferiţi avem nevoie de acest statut special”, a declarat Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, UDMR.

Consilierii s-au consultat aproape o oră până să ia decizia finală.

„Noi, cei care suntem aleşii cetăţenilor muncipiului Sfântu Gheorghe, trebuie să ne exprimăm opinia, dacă dorim sau ne-ar plăcea ca Sfântu Gheorghe să fie apartenet regiunii autonome a Ţinutului Secuiesc”, a motivat Balint Iosif, iniţiator proiect, consilier local din partea PCM.

Pe motiv că nu se regăsesc în acest proiect, consilierii locali de la PNL şi PSD au închis aparatele de vot, astfel încât refuzul lor să fie evident.

„Eu personal şi probabil şi colegii mei vor lua cuvântul şi îşi vor spune punctul de vedere, nu voi vota cu NU, rog să se consemneze acest lucru în procesul verbal, ci voi refuza să votez, pentru că nu pot să votez cu nu ceva care este neconstituţional”, a argumentat Rodica Pârvan, consilier local PSD.

„Cu siguranţă nu putem vota ceva nelegal”, a completat Mădălin Guruianu, consilier local PNL.

În final, proiectul a fost aprobat cu 13 voturi, adică toţi consilierii maghiari care se aflau în sală au votat pentru.

„După mine, autonomie nu trebuie numai pentru noi, pentru secui, autonomie trebuie în toată ţara, adică pentru olteni sau, nu ştiu”, a spus un localnic.

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a declarat că va analiza petiţia şi, în cazul în care o va considera ilegală, o va ataca în instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri