2014, lupta pentru președinție. PSD este singurul mare partid fără candidat la Palatul Cotroceni

Data publicării:
presedinte tribuna

Unitatea USL este deja pusă sub semnul întrebării după ce sfârşitul acestui an a adus o încordare fără precedent a relaţiilor dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Cum se vede 2014 din interiorul USL, o spune chiar unul dintre protagonişti.

Sigur că USL se află într-o situaţie grea, acest atac lipsit de bunăcuviinţă şi onestitate, din partea lui Victor Ponta. Ne pune pe toţi într-o situaţie dificilă”, a afirmat Crin Antonescu.

Întrebat câtă încredere mai are în Victor Ponta, acesta a răspuns: „Extrem de puțină, spre deloc”.

Planurile pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, l-au determinat pe Crin Antonescu de multe ori să adopte o poziţie independentă faţă de PSD.

Noi l-am făcut pe Ponta prim-ministru. Cred că ar fi timpul ca acest lucru să fie recunoscut şi să ni se mulţumească”, a susținut liderul PNL.

Consecinţa: PSD aproape că i-a aruncat mănuşa liderului PNL.

Întâi trebuie să se hotărască Antonescu dacă vrea sprijinul nostru, că avem un dubiu pe tema asta”, a spus Victor Ponta.

În cazul în care Crin Antonescu decide că nu mai vrea sprijinul PSD pentru Palatul Cotroceni, se deschide calea unui nou competitor prezidenţial. Cel mai posibil, Victor Ponta, aşa cum o recunoaşte chiar liberalul.

„Cred că există presiuni şi din afara PSD, nu doar din interiorul partidului. Cred că există presiuni poate şi din zona unor oameni influenţi în servicii. Să candideze domnul Ponta, deoarece aici nu se fac experimente”, a afirmat Crin Antonescu.

PDL şi Forţa Civică propun candidaţi separaţi

Dacă în barca puterii lucrurile sunt aproape să se complice tot mai tare, opoziţia este deja dezbinată. Parteneri de alianţă în 2012, PDL şi Forţa Civică au ales drumuri diferite şi propun candidaţi separaţi pentru prezidenţiale.

Primul meu gând se îndreaptă acum spre proiectul pe care l-am început la minister, o Românie bazată pe stat de drept, pe independenţa justiţiei, dar şi pe o Românie prosperă”, a declarat Cătălin predoiu.

„Da, eu spre exemplu doresc să candidez pentru prezidenţiale. Dacă voi avea sprijin, foarte bine”, a spus și Mihai Răzvan Ungureanu.

Orgoliile politice, atât în rândurile puterii, cât şi ale opoziţiei, sunt mari pentru că şi miza este pe măsură: preluarea unei funcţii, pe care timp de zece ani a deţinut-o Traian Băsescu. Iar acesta, după experienţa de preşedinte-jucător, este gata să îşi asume încă un rol.

„Cred că o să rămân activ în viaţa publică, în viaţa politică. Am ajuns la concluzia că nu pot fi pensionar”, a anunțat președintele.

Până atunci, Traian Băsescu face pronosticuri despre cei care se bat pentru a-i succeda la Palatul Cotroceni.

Crin Antonescu şi-a încheiat mandatul, va rămâne doar candidat. După mine, Victor Ponta nu are nicio şansă să iasă preşedintele României. PSD, dacă se dezlipeşte de PNL, nu are nicio şansă să dea preşedinte României pentru că liberalii îl vor bate pe ponta în turul doi. Pe unul ca Ponta riscă să îl bată un candidat ca Emil Boc care e mult mai aşezat, e cinstit, nu minte”, este de părere acesta.

În aşteptarea marii bătălii prezidenţiale, partidele îşi vor face ultimele calcule şI reglaje la alegerile europarlamentare. În funcţie de rezultate, PSD şi PNL ar putea-o apuca pe drumuri diferite, iar PDL, Forţa Civică şi Mişcarea Populară ar putea fi constrânse la o unificare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri