2014, un an electoral atipic. Cu ce consecințe?

Data publicării:
sectie de votare - stefanesti - mfax

Alegerile europarlamentarele de la sfârșitul lunii mai vor bloca practic Guvernul şi Parlamentul cel puţin două luni. Toată lumea va fi preocupată de alegeri. În plus, PSD si PNL candidează separat. Va fi momentul în care vor fi adversare. Cine va câştiga se va impune apoi în USL. Sau, dacă USL se rupe, va fi o vară cu multe mişcări pe scena politică. Mişcări ce deja se simt.

PSD şi-a construit o majoritate de rezervă atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, unde împreună cu partidele mici are suficiente voturi cât să nu aibă nevoie de PNL. În plus, perspectiva unei candidaturi a lui Victor Ponta ar spori instabilitatea politică. Ar fi nevoie ca PNL să iasă de la guvernare, să se formeze un nou Guvern şi o nouă majoritate în Parlament. Aşadar, două campanii electorale înseamnă aproape o jumătate de an de instabilitate politică şi de blocaj al activităţii guvernamentale. Iar blocajul şi instabilitate politică vin pe fondul unei economii fragile.

Avem deja semnale că încasările la buget sunt sub aşteptări. Deşi nu are bani, sub presiunea alegerilor, Guvernul va fi tentat să dea binecunoscutele pomeni: majorări de pensii, salarii, ajutoare sociale, fonduri mai multe pentru primării. Este greu de crezut că Executivul va fi preocupat anul viitor de măsuri sănătoase de redresare a economiei.

Scenarii posibile

Anul 2014 se anunță a fi un an politic atipic și instabil. Aliații se confruntă la europarlamentare, dar au un candidat comun la alegerile prezidențiale. Mișcarea, inedită, nu va rămâne fără consecințe:

- cel puţin două luni de blocare a activităţii administraţiei centrale şi locale din cauza celor două campanii electorale (primarii, parlamentarii, miniştrii vor fi în campanie);

- tensiuni şi conflicte în USL, dacă PNL va lua un scor mult mai mic decât PSD;

- dacă nu se rupe USL după europarlamentare, Crin Antonescu va avea de înfruntat ostilitatea pesediştilor în teritoriu, iar USL ar putea pierde alegerile prezidențiale

- dacă PSD are candidat propriu, USL se rupe, ceea ce înseamnă o perioadă de maximă instabilitate, în care ţara nu e, de fapt, guvernată până la formarea unui nou guvern. Se adaugă la aceasta discuţiile de la Cotroceni – probabil deloc ușoare - pentru desemnarea

premierului.

- în acest timp, românii se luptă cu taxe tot mai multe, cu lipsa locurilor de muncă, iar guvernul ar putea fi nevoit să ia măsuri fiscale dure.

Datele unui an politic atipic

Alegeri europarlamentare

- vor avea loc la finalul lunii mai 2014

- 2 luni de campanie electorală => activitatea Guvernului aproape blocată

Majorităţi în Parlament

Camera Deputaţilor

PSD (167) + UDMR (18) + PC (18) + Minorităţi (18) = 221

Majoritate - 204

Senat

PSD (70) + PC (9) + UDMR (8) = 87

Majoritate - 87

USL, între ciocan şi nicovală

- candidaţi separaţi la europarlamentare => adversari

- candidat comun la prezidenţiale => parteneri

Victor Ponta, drumul de la Palatul Victoria la Cotroceni

Victor Ponta candidează => USL se rupe

                                  => PNL iese de la guvernare

                                  => alt Guvern, altă majoritate în Parlament

                                  => instabilitate politică

Lupta politică blochează România

- o jumătate de an de campanie

- activitatea guvernamentală şi cea parlamentară reduse la minimum

- pomeni electorale

=> lipsa unor măsuri corecte de redresare economică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri