2016, anul în care Iohannis a fost mult mai prezent în spațiul public

Data publicării:
iohannis FB cotroceni

Anul 2016 a însemnat o schimbare radicală de discurs şi prezenţă publică a preşedintelui Klaus Iohannis. Mai ales în cea de-a doua parte, în preajma şi în timpul campaniei electorale. Şeful statului a fost mult mai prezent în spaţiul public şi a avut un discurs mult mai tranşant. A avut şi câteva teme centrale: premier fără probleme penale şi un parlament mai curat.

Cu două săptămâni înainte de campanie, Klaus Iohannis a anunţat clar că va desemna doar un premier asumat politic. Ceea ce a ridicat imediat semne de întrebare în privinţa lui Dacian Cioloş. Putea sau nu acesta să fie premierul PNL, din moment ce nu dorea să se înscrie în partid şi să participe activ la campanie? După câteva zile, preşedintele a venit cu precizări care îi deschideau calea lui Dacian Cioloş către un nou mandat.,

În schimb, pentru Liviu Dragnea uşile se închideau. Şeful statului a precizat că nu va nominaliza un condamnat.

Discursul preşedintelui a devenit mult mai tranşant, chiar acid, la adresa adversarilor politici. Care şi ei l-au atacat fără menajamente.

„Vorbim de domnul Tăriceanu, cel care a fost urmărit penal pentru minciună, chiar dat în judecată pentru minciună penală. Eu nu cred că omul este chiar preocupat de independența justiției, cred că se preface și urmărește de fapt să scape de justiție”, afirmă Klaus Iohannis.

„Ar fi bine dacă s-ar putea lăuda tot atâtea lucruri câte am făcut eu în mandatul de prim-ministru. Când o să aibă aceleaşi realizări atunci sigur că putem începe să ne apelăm aşa într-o formulă mai puţin protocolară”, spunea Călin Popescu Tăriceanu.

„Asta-i din capitolul hoţul strigă hoţii. Eu, Klaus Iohannis, nu am fost niciodată, în nicio calitate, urmărit penal. Această coaliţie antijustiţie, formată din penali celebri, încearcă să-şi spele imaginea aruncând astfel de lucruri în spaţiul public. Eu rămân la părerea mea, cei cu dosare nu au ce căuta în vârful politicii”, declara Klaus Iohannis.

Războiul s-a înteţit în preajma Zilei Naţionale, când şeful statului a anunţat că cei cu probleme penale nu pot participa la Parada de I decembrie, de la tribuna oficială. Au fost direct afectaţi Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

„Este o cutumă, în toate statele democratice, ca politicieni care au probleme de rezolvat cu Justiţia fac un pas înapoi până îşi rezolvă problemele. Pentru a acoperi această lacună cutumară, am hotărât să fac invitaţiile aşa cum bine ştiţi”, spune Klaus Iohannis, președintele României.

Alegerile au trecut. Discursul împotriva accesului persoanelor cu probleme penale în Parlament nu a avut succesul scontat. Mulţi aleşi cu dosar au reintrat în camera Deputaţilor sau în Senat. PNL a obţinut un rezultat slab, iar PSD şi ALDE au făcut majoritatea necesară care să impună premierul. Totuşi, în primele zile, liberalii au încercat crearea unei mari coaliţii de dreapta. Călin Popescu Tăriceanu era cheia acestei improbabile coaliţii.

„Pot să vă confirm că au fost între-adevăr numeroase încercări de a fi convinşi să ne raliem unei astfel de formule, aşa numita formulă de centrul dreapta. Mi s-a propus chiar să preiau conducerea PNL: Am avut o discuţie cu preşedintele”, afirma Călin Popescu Tăriceanu.

Aşa s-a aflat faptul că însuşi preşedintele avusese discuţii cu şeful Senatului.

„Am avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, a fost o discuţie informală, o discuţie politică şi nu s-a referit la PNL”, declara Klaus Iohannis.

Negocierile nu au avut succes, ALDE a rămas alături de PSD, care a propus-o premier pe Sevil Shhaideh, un apropiat colaborator al lui Liviu Dragnea . Imediat au apărut informaţii că soţul acesteia a lucrat pentru Ministerul Agriculturii din Damasc peste 20 de ani şi că este un apărător al regimului Bashar Al-Asad. După două zile de consultări la Cotroceni şi o mare aşteptare din partea tuturor, preşedintele a făcut o declaraţie neaşteptată. A anunţat că amână decizia până după Crăciun.

„PSD a propus-o pe doamna Shhaideh , iar PMP pe domnul Tomac. În zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, conform președintelui României, Klaus Iohannis.

Săptămâna aceasta, toată lumea aşteaptă marele anunţ al preşedintelui privind premierul desemnat. O întrebare este pe buzele tuturor: O va accepta sau nu şeful statului pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri