Sari la conținut

2016, anul provocărilor politice

Primul test vor fi alegerile locale. În acest an, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin ceea ce, susţin liberalii, îi avantajează clar pe cei de la PSD, aceştia având mai mulţi edili în funcţie. 

Toma Petcu, reporter Digi24: „Tocmai de aceea liberalii au iniţiat un proiect de lege privind alegerea primarilor în doua tururi de scrutin, proiect care se află în dezbaterea Parlamentului. Şi dacă ar fi adoptat, tot nu s-ar putea aplica la alegerile din acest an, pentru că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor.”

Miza cea mare o reprezintă însă alegerile parlamentare din toamnă. În acest an se revine la votul pe liste, iar numărul total de parlamentari a fost redus la 466. Este şi pentru prima dată când românii din străinătate vor putea vota prin corespondenţă.

Toma Petcu, reporter Digi24: „Să nu uităm că partidul care va câştiga alegerile parlamentare va da şi numele viitorului premier şi implicit va forma Guvernul. Tocmai de aceea, toată energia partidelor se va canaliza către aceste alegeri.”

Va fi şi anul în care vom afla dacă partidele doresc cu adevărat să se reformeze sau nu. După protestele generate de tragedia de la Colectiv liderii partidelor spuneau că au înţeles mesajul străzii şi vor trece la o reformă profundă. Atât PNL cât şi PSD au adoptat criterii dure de integritate şi au promis că vor aduce în prima linie oameni noi, curaţi.

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL: „Nu am deloc nicio rezervă în a împrospăta partidul şi cu resursă tehnocrată, dacă şi aceştia doresc să continue cariera într-un partid politic.”

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Eu sper să înceapă cu mine ruperea PSD de comunism... În partid, un membru de partid să nu poată să deţină în acelaşi timp o funcţie aleasă de conducere la nivel judeţean şi la nivel naţional.”

Va fi un an important şi pentru partidele mici. PMP, ALDE şi UNPR au început deja lupta pentru a deveni a treia forţă de pe scena politică românească.

Pe aceeași temă