6.000 de eliberări din penitenciare – efectul proiectului propus de Cătălin Rădulescu

Data actualizării: Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24
Foto: Digi24

Sindicaliștii gardienilor din penitenciare transmit un avertisment. Ei spun că cel puţin şase mii de detinuți vor fi puși în libertate, dacă proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu – referitor la reducerea unor pedepse - va fi votat.

Reprezentanții sindicali ai personalului din penitenciare sunt îngrijoraţi de propunserile din proiect, semnat de mai mulţi parlamentari PSD, care spun că persoanele condamnate până la trei ani de închisoare să facă detenţie la domiciliu, iar condamnaţii care au peste 60 de ani să iasă şi ei din închisoare, indiferent de pedeapsa pe care au primit-o. Din această categorie fac parte cel puţin şase mii de deţinuţi, din totalul de peste 23 de mii încarceraţi în prezent.
Sindicaliştii spun că aceasta este o primă evaluare a celor care ar putea părăsi închisorile, dar s-ar putea ca numărul lor să crească, pentru că nu au fost luaţi în calcul condamnaţii cu boli grave şi incurabile - care ar beneficia şi ei de acest proiect.

„O medie de 6.000 de oameni ar fi scoşi afară. După care, în timp, efectul acestui proiect care aruncă în derizoriu Ordonaţa 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, deci este nimic Ordonanţa aceea faţă de ce va produce acest proiect. Cât timp îi scoatem afară din penitenciar pe cei care acum sunt încarceraţi, fără să le asigurăm niciun fel de instrumente, niciun fel de metode prin care ei să aibă un loc de muncă, un salariu, să aibă din ce să îşi întreţină familia, ei vor fura, vor face ceea ce ştiu să supravieţuiască”, a declarat pentru Digi24 Ștefan Teoroc - președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare.

Un proiect de lege depus în Parlament înainte de Crăciun de 39 de parlamentari PSD are prevederi chiar mai generoase decât cele care au scos sute de mii de oameni în stradă, în februarie. Una dintre ele este introducerea unui prag de 200.000 de euro - și nu 200.000 de lei, cum era în Ordonanța 13 - pentru abuzul în serviciu.  Altfel spus, ar avea loc o dezincriminare a abuzului în serviciu. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu îşi mai doreşte şi ca pedepsele mai mici de trei ani de închisoare să se execute în arest la domiciliu. Detalii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri