Sari la conținut
News Alert

Acuzații în PSD după anunțul candidaturii lui Piedone. Vizat: Petrică Hogea, un traseist cu o biografie penală impresionantă

Anunțul făcut de Cristian Popescu-Piedone privind o nouă candidatură la Primăria sectorului 4 din București a creat un adevărat scandal în PSD. Potrivit unor surse consultate de Digi24.ro, decizia lui Piedone de a se reîntoarce la conducerea Primăriei i-a lăsat în ofsaid pe social democrați. În timp ce Victor Ponta și-a manifestat public nemulțumirea și a declarat că nu ar vota cu candidatul propriul partid, Daniel Băluță, ci cu Piedone, alți lideri PSD au răbufnit în ședințe cu ușile închise.

Aceștia susțin că Piedone nu ar fi riscat o nouă candidatură, având ancheta DNA care îl vizează, dacă liderii filialei ar fi fost în stare să găsească un candidat viabil care să poată câștiga cu certitudine lupta electorală în sectorul 4. Prestația lamentabilă a social-democraților din această filială a fost, de fapt, o invitație pentru Piedone să își revendice Primăria de la conducerea căreia a demisionat după tragedia din ”Colectiv”.

Eșecul garantat pe care PSD îl va înregistra în sectorul 4, încă înainte de a începe campania electorală, a fost un moment perfect pentru unii social democrați să pună pe tapet performanța mediocră a organizației locale. Și mai ales să arate cu degetul spre șefii ei, care s-au dovedit incapabili să crească suficient în preferințele electoratului și să nu îi mai cedeze primăria lui Piedone, considerat a fi ”omul lui Voiculescu” și nu al PSD.

Și chiar dacă persoana cea mai expusă este chiar președintele Daniel Băluță, cel care spera să îi ia locul lui Piedone, eșecul este pus în principal pe seama adjunctului său Petrică Hogea, președintele executiv al PSD sectorul 4. Pe lângă acuzațiile privind prestația politică lamentabilă, șefii din Kiseleff și-au amintit și că biografia sa este în conflict total cu criteriile de integritate pe care social-democrații le clamează în ultima vreme.

Numele brașoveanului Hogea a devenit cunoscut încă de la finalul anilor 1990, când a fost asociat primei arestări a unui prefect în funcție din România post-decembristă - Ioan Nicolae Opriș. Potrivit presei vremii, Ioan Nicolae Opris a fost arestat după ce, în calitate de reprezentant al FPS în Adunarea Generala a Acționarilor a Fabricii de Zahăr Bod, a emis doua procuri prin care l-a împuternicit pe directorul întreprinderii să ipotecheze Secția Cicoarea a Fabricii la Banca Internațională a Religiilor și la Bancorex. Ipoteca a fost folosită, în 1998, de 4 companii - SC Duplex ’91 SRL, SC Edicart SRL, SC Comprod SRL si SC Euro Metal Production SRL - pentru a obține credite însumând aproximativ 1 milion de dolari. Proprietarul celor 4 firme era nimeni altul decât Petrica Hogea, actualul președinte executiv al PSD sector 4. La vremea aceea, Hogea era cunoscut în Brașov nu doar ca un om de afaceri controversat dar și ca fin al deputatului PD Vasile Bran, dar și al lui Victor Babiuc, la acea vreme ministru, tot PD, al Apărării. Creditele nu au mai fost returnate niciodată, după obiceiul vremii, iar Fabrica de Zahar a pierdut Secția Cicoarea, cu toate proprietățile ei.

Deși dosarul s-a soldat cu condamnări grele, Petrică Hogea a reușit să nu ajungă la închisoare, folosindu-se de tot felul de tertipuri, inclusiv de un diagnostic care concluziona că nu suportă regimul de detenție. Și nu doar din afacerea ”Zahărul” a scăpat basma curată Hogea, ci și din alta, unde a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru modul în care a pus mâna pe compania Ectransport SA. În mai 2001, a fost reţinut de procurori şi cercetat apoi în stare de arest pentru înşelăciune. Primele două instanţe la care a fost judecat Petrică Hogea au dat soluţii de achitare, dar, în 2004, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat pe omul de afaceri la trei ani cu executare pentru această infracţiune.

Potrivit hotărârii publicate în Monitorul Oficial, ”Instanţa a hotărât că, în contextul licitaţiei pentru societatea Ectransport, Petrică Hogea înşelase APAPS folosindu-se de manevre frauduloase pentru a putea dobândi capitalul societăţii Ectransport la un preţ foarte mic în raport cu preţul iniţial. În această privinţă, instanţa a reţinut că Petrică Hogea convinsese PAS şi pe reprezentantul societății ”Maftei Construct” să nu supraliciteze în momentul vânzării. De asemenea, acesta se asigurase de participarea lor la licitaţie ca să nu fie unicul ofertant, caz în care preţul de pornire nu putea fi scăzut în mod legal. Petrică Hogea împrumutase o sumă de bani PAS pentru a se asigura de participarea acestuia la licitaţie şi a promis că va investi în societate. Acesta promisese martorului M.M. să îi transfere folosinţa unei părţi din activele societăţii E. ulterior câştigării licitaţiei. Curtea de apel a considerat că prejudiciul suferit de APAPS era rezultatul diferenţei dintre preţul de pornire şi preţul de adjudecare şi l-a obligat pe reclamant la plata a 1.765.613.500 ROL către APAPS, cu titlu de despăgubire pentru prejudiciul material.

Pe numele lui Petrică Hogea s-a emis un mandat de arestare în vederea executării pedepsei, însă nu a fost pus în executare, deoarece Petrică Hogea se sustrăsese de la executarea pedepsei.” După ce Hogea a stat ascuns doi ani și s-a sustras de la executarea pedepsei a reușit, în cele din urmă, să obțină suspendarea executării pedepsei și o contestaţie în anulare. Ba chiar și o decizie favorabilă din partea CEDO.

Chiar mai ușor a scăpat și din alte afaceri despre care presa din Brașov a scris cu lux de amănunte, cum ar fi cele legate de construirea hotelului său și de depozitele ”Duplex”. În ciuda acuzațiilor care au curs necontenit niciunul din mai mari orașului și județului nu l-au deranjat cu nimic pe Hogea. Mai mult, au cimentat parteneriatul când actualul lider PSD a pus mâna pe filiala PP-DD Brașov. După ce partidul lui Dan Diaconescu a obținut un scor bun în județ, influența lui Hogea a crescut și mai mult. A reușit, chiar, să impună numirea unor apropiați în Consiliul local dar și în ministerele Sănătății și Educației.

După ce PP-DD a început să se destrame fostul asociat al PD-iștilor a făcut saltul spre PSD acolo unde a reușit să devină un apropiat al foștilor miniștri Bănicioiu și Teodorovici. Așa a reușit să fie numit președinte executiv al PSD sector 4. Dacă reamintirea biografiei sale penale nu îi va cauza mari probleme, este foarte posibil ca ratarea alegerilor înainte ca ele să înceapă să pună capăt ascensiunii sale în PSD. Poate așa se explică și de ce a fost văzut recent în compania unor foști parteneri de afaceri din PDL, acum în PNL. Pentru cineva care a reușit cu atâta abilitate să scape de condamnări grele, un salt spre un nou (vechi) partid este floare la ureche.