Acuzaţiile aduse lui Dragnea, pe scurt

Data actualizării: Data publicării:
20170615_DRAGNEA_PSD_CEX_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Presa a făcut dezvăluiri importante despre conexiunile dintre liderul PSD, afacerile familiei acestuia şi compania Tel Drum. Cu aceeaşi insistenţă, Liviu Dragnea a respins asocierea sa directă cu această societate abonată la bani publici, deşi există documente, inclusiv o notă secretă întocmită de un serviciu de informaţii, care pun într-o altă lumină poziţiile luate de Dragnea pe acest subiect. 

Liviu Dragnea a negat constant că ar avea vreo legătură cu Tel Drum SA. „Nu am. Singura mea legătură e că de 11 ani se tot vorbește asta. M-am plictisit, este mult prea mult. Se tot repetă genul ăsta de afirmații mincinoase și care sunt prostii”, declara Dragnea, în ianuarie 2015. Câteva luni mai târziu, în octombrie 2015, era contrazis însă, la un post de televiziune, chiar de Teodor Nițulescu, fost prefect și președinte al PSD Teleorman: „Fără doar și poate (e a lui - n.r.). Mie, în 2002, mi-a propus să facem jumi-juma, să am 40% din Tel Drum și el 60%. Eu atunci aveam o firmă de construcții. Am refuzat”.

Anterior, în 2014, legătura dintre Tel Drum și Dragnea a fost invocată de fostul primar Marian Vanghelie, după ce conducerea PSD a decis excluderea sa din partid: „Dragnea dă anumite fonduri europene și apoi câștigă Tel Drum. Dacă dispare Dragnea, dispare Tel Drum”. Detalii AICI

Succesul financiar şi guvernarea PSD

De reţinut că succesul Tel Drum a luat amploare din 2012 încoace, adică de la preluarea guvernării de către PSD. O centralizare realizată de Hotnews la finalul anului 2014 arăta că, în intervalul 2012-2014, Tel Drum a câștigat peste 105 milioane de euro de pe urma contractelor încheiate cu autorități centrale și administrații locale. Detalii AICI.

Relaţia cu primarii

Un istoric încă şi mai larg al dinamicii acestei companii relevă că „Tel Drum a înghițit în ultimii zece ani peste 2 miliarde de lei de la buget. Adică peste 80 la sută din încasările totale ale corporației. Cele mai multe contracte publice au fost câștigate în Teleorman, o bună parte chiar de la instituțiile din subordinea lui Dragnea, Consiliul Județean sau primăriile PSD”, după scria Rise Project, într-o anchetă publicată în luna aprilie.

Potrivit sursei citate, „relația lui Dragnea cu primarii care au băgat bani în Tel Drum a fost constant strânsă. Au făcut chefuri, s-au dus împreună la vânătoare și la tăiat de panglici. O arată inclusiv interceptările din dosarul Referendumul, în care liderul PSD a fost condamnat pentru frauda electorală din 2012”.

Hotelul Turris

Un alt element din saga Dragnea-Tel Drum are legătură cu o proprietate imobiliară al cărei traseu se arată la fel de controversat - Hotelul Turris din Turnu Măgurele.

Potrivit Rise Project, acesta „aparține familiei Dragnea, iar Tel Drum este unul dintre cei mai importanți clienți cazați. Peste 2 milioane de lei a transferat corporația teleormăneană în conturile Turris între 2007 și 2014. De banii ăștia, firma de asfaltări ar fi putut ține ocupate cel puțin 8 camere, zi de zi, în toți acei ani. Bombonica Dragnea, fosta soție a șefului PSD, a fost până în 2014 patroana hotelului, iar cumnatul ei, Florinel Marinaș, director general”.

Însă, după cum observă jurnaliştii de la Rise Project, există câteva coincidenţe care atrag în continuare atenţia. „Acum, în scripte apar oameni de paie, iar Tel Drum n-a mai făcut plăți către Turris după ce Bombonica a ieșit din firmă. Doar că la restaurantul din hotel primești bon fiscal de la ferma de porci a lui Dragnea Junior, fiul liderului PSD, și nu de la firma care administrează oficial stabilimentul. Altfel spus, dacă mănânci o ciorbă la Turris, îi dai bani lui Dragnea Jr.”

Detalii AICI

Ferma de porci

Legăturile dintre numele liderului PSD şi societatea Tel Drum arată asemenea unui puzzle. Pe acest fond, o altă piesă care contribuie la tabloul general este o fermă de porci din Teleorman care „ajunge în aprilie 2014 de la Tel Drum SA, companie cu care preşedintele PSD a negat mereu că ar avea vreo legătură, în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, dar trece mai întâi printr-un fel de intermediar, astfel încât la prima vedere nu se vede cum firma abonată la contracte de asfaltare în Teleorman transferă o afacere prosperă”. Detalii AICI

Cazul Belina

Lui Liviu Dragnea îi place mult să pescuiască, îşi afişează public acest hobby şi, înainte de despărţirea definitivă de Sorin Grindeanu, chiar a fost la pescuit cu acesta în locul său preferat, lacul Belina.

Însă acest loc trezeşte interesul pentru câteva detalii mai însemnate decât partidele bune de pescuit pe care oferă amatorilor.

Iată ce scria Hotnews, în luna martie a acestui an, despre triunghiul Belina-Tel Drum-Dragnea: „Tel Drum, firma care a închiriat lacul Belina şi braţul Pavel, locul preferat de pescuit al liderului PSD Liviu Dragnea, a cerut şi primit în 2014 de la Consiliul Judeţean Teleorman acordul de a concesiona către o terţă firmă proprietatea în cauză, însă nici până în ziua de azi nu e clar cui a pasat micul paradis de la Dunăre. Acest lucru a reprezentat mereu un secret bine păzit, după cum rezultă din două stenograme din şedinţele Consiliului Judeţean Teleorman, una din martie 2014, altă din iulie 2015. Mai mulţi consilieri pun în discuţie solicitarea Tel Drum şi cer detalii despre firma către care urmează să concesioneze lacul Belina, însă nu primesc explicaţii. Nici azi nu se ştie cui a concesionat Tel Drum cele 70 de hectare închiriate de la CJ Teleorman pentru 7000 de lei pe lună”.

Plus: „În noiembrie 2013, executivul condus de premierul Victor Ponta emite Hotărârea de Guvern 943 prin care Insula Belina şi Braţul Pavel trec de la Apele Române la CJ Teleorman, condus la vremea respectivă de Adrian Gâdea, care tocmai îi luase locul lui Dragnea”. Detalii AICI

Vânătoarea

O altă investigaţie Rise Project trasează conexiunile liderului PSD cu o asociaţie a vânătorilor din Teleorman, mai multe tranzacţii şi câteva firme. Între care şi Tel Drum: „O asociație înființată de Liviu Dragnea la sfârșitul anilor '90 a fost punctul de pornire al unei afaceri cu terenuri de vânătoare întinse pe zeci de mii hectare în două județe. După aproape 20 de ani, timp în care tranzacțiile cu terenuri au fost derulate de interpușii șefului PSD, fiul acestuia, Valentin, a devenit unul dintre principalii beneficiari. RISE Project a documentat întreaga operațiune, de la semnătura inițială a lui Dragnea până la apariția fiului în afacere”.

Mai departe: "În septembrie 2004, după ce a devenit pentru a doua oară președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea a predat asociația de vânătoare prietenilor din tinerețe. Unul dintre ei este Petre Pitiș, prieten vechi de familie al lui Liviu Dragnea. S-au cunoscut la mijlocul anilor '90, când șeful PSD își începea ascensiunea politică. Pitiș a devenit președintele asociației, iar numărul doi în organigramă i-a revenit lui Marian Fișcuci, fost coleg de liceu cu Dragnea. În 2005, vânătorii de la Turris s-au mutat cu armele și echipamentele într-un nou sediu pe strada Chimiei din Turnu Măgurele. Aici se afla sediul Tel Drum SA. Firma a fost înființată în 1998 de Consiliului Județean Teleorman. În 2002, a fost privatizată de Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean. Privatizarea a fost adjudecată în favoarea lui Marian Fișcuci, la acel moment, vicepreședinte PSD Teleorman. Același Marian Fișcuci căruia i-a predat și conducerea asociației de vânătoare doi ani mai târziu.

În 2005, au mai intrat în Tel Drum încă trei personaje cheie: Liviu Dobrescu – un alt coleg de facultate al lui Liviu Dragnea, Petre Pitiș, pe care îl regăsim și în asociația de vânătoare, dar și Mugurel Gheorghiaș – omul din Brazilia. Oficial, aceștia dețin majoritatea acțiunilor companiei și azi”, scria Rise Project. Detalii AICI

Spaţiile comerciale

„Liviu Dragnea, președinte al PSD și al Camerei Deputaților, a pus bazele imperiului său la începutul anilor 2000, prin acapararea unor bunuri ale statului și folosindu-se de funcțiile publice importante deținute. Pentru 18.000 de metri pătrați de clădiri și teren, Dragnea a plătit doar 22.000 de dolari, arată jurnalistul Cătălin Prisăcariu. Adică, în jur de 1 $ și 25 de cenți pentru fiecare metru pătrat de imobiliare, constând în restaurante, spații comerciale și terenuri”, scria la un moment dat şi România liberă. Detalii AICI

Călătoriile și afacerile din Brazilia

Jurnaliștii Rise Project au dezvăluit că Mugurel Gheorghiaș, coleg din facultate al lui Dragnea și acționar al Tel Drum, a înființat în Brazilia o firmă pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare. De cel puțin șase ori, acesta a introdus în Brazilia bani descriși ca fiind „investiții directe din România”. Detalii AICI

Un alt coleg de facultate al liderului PSD, milionarul Costel Comana, care s-a sinucis în 2015, în timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica, a înființat și el două firme pe malul Atlanticului.
Jurnaliștii au identificat și vila cu piscină și teren de tenis cumpărată de Gheorghiaș pe malul Atlanticului, în care și-au petrecut vacanțele Dragnea, Comana și alții. Detalii AICI.
Ulterior, Rise Project a susținut că afacerile din America de Sud ale șefului PSD ar fi intrat „în colimatorul” procurorilor brazilieni. De asemenea, jurnaliștii au documentat cele 16 călătorii în Brazilia făcute de Liviu Dragnea, de secretara acestuia și de foștii colegi de facultate. Detalii AICI

Nota secretă de la „Doi și-un sfert”

În fine, joi, Rise Project a publicat o notă secretă a serviciului de informaţii al Ministerului de Interne, în care apar dezvăluiri, de data aceasta într-un document oficial, despre relaţia strânsă dintre Liviu Dragnea şi Tel Drum.

Practic, nota întocmită de ofiţerii de la „Doi și-un sfert” descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale, potrivit Rise Project.

Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Oricine deține această hârtie, care specifică un anumit procent din acțiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Detalii AICI

*De remarcat, ca element de ultimă oră, că o parte din dezvăluirile de presă fac şi obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri