Acuzațiile de spionaj, boală veche în politică. Mai mulți oficiali au fost acuzați de apartenență la servicii secrete

Data publicării:
spion sub acoperire anonim-1

În urmă cu doi ani, premierul Victor Ponta făcea o afirmaţie la adresa preşedintelui, pe care Traian Băsescu o cataloga „gravă”.

Un prim-ministru care spune despre șeful statului că a fost ofițer de contrainformații este o afirmație gravă. Nu am fost nici ofiţer de contrainformaţii, nici ofiţer de securitate acoperit, nici ofiţer SIE acoperit, nici ofiţer SRI acoperit”, spunea Traian Băsescu în 5 decembrie 2012.

Cu trei ani înaintea acestui moment, între cele două tururi de scrutin prezidenţial, Victor Ciorbea îl întreba public pe Traian Băsescu dacă este agent KGB. Fostul premier cita dintr-o carte scrisă de un jurnalist.

„Se arată foarte clar că vârful de lance şi grupul care a activat pentru îndepărtarea mea de la guvernare au fost finanţaţi de către GRU, adică de serviciul secret al armate ruse din cadrul fostului KGB. (...) Întrebarea publică pe care i-o pun domnului preşedinte este să spună foarte clar dacă este adevărat sau nu. Dacă a fost sau nu finanţat în această operaţiune de îndepărtare a primului-ministru de către fostul KGB”, spunea el atunci.

Emil Constantinescu lansa public alte informaţii.

„Nu discutăm de faptul că a fost ales un preşedinte care... toată viaţa a fost în Securitate, informator, colaborator, cu acte şi cu documente. (...) În societatea românească există persoane care atacă cu violenţă comunismul, care atacă cu violenţă Securitatea şi care fac acest lucru pentru că ei au rămas activi. Pentru că nu ieşi. Din aceste structuri nu ieşi”, spunea fostul președinte.

În ceea ce îl priveşte pe fostul preşedinte Ion Iliescu, în 1995, o publicaţie lansa ideea că a fost un infiltrat KGB. Ulterior, disidentul rus Vladimir Bukovski spunea că Ion Iliescu ar fi fost agent acoperit KGB. Primul preşedinte al României postcomuniste spunea că toate acestea sunt doar minciuni şi manipulări.

„„Binevoitori” ai încropirii acestor fabulaţii sau aprecieri ostile au apărut din ambele direcţii: atât din partea unora dintre cei legaţi de interesele clanului Ceauşescu şi ale slujitorilor săi, cât mai ales din partea unora care şi-au descoperit vocaţii de „dreapta” după 1989”, spunea Ion Iliescu.

Şi alţi oameni politici au fost acuzaţi de legături cu serviciile.

„Una dintre glumiţele domnului Ponta arată în felul următor, în citare: Ungureanu este candidatul Securităţii, aici în Vest şi al sistemului ticăloşit. Pe acești domni îi bântuie fantoma Securității. Pentru că îi bântuie o nostalgie, o nostalgie pentru România dinainte de 1989”, spunea el în 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri