Adevărul: Guvernul de la Budapesta face o nouă mutare în România pentru a-și promova interesele. Ce rol joacă consulul din Cluj Napoca

Data publicării:
ungaria-drapel-steag-profimedia-0347133965
Foto: Profimedia Images

Consulatul General al Ungariei la Cluj Napoca urmează să organizeze vineri oficializarea organizației Corp Consular Cluj Napoca (CCCN), al cărui președinte va fi consulul general maghiar Csaba Grezsa, scrie Adevărul, care citează surse politice. Acesta ar urmări să dubleze, iar pe viitor posibil să substituie activitatea Uniunii Consulilor Onorifici din România, organizație care e recunoscută de Ministerul Afacerilor Externe și de Federația Consulilor Onorifici din UE, mai transmite Adevărul.

Documentul constitutiv al Corpului Consular Cluj Napoca ar urma să fie semnat de Csaba Grezsa și o parte din cei 21 de consuli onorifici, activi la Cluj-Napoca. Prin noua structură, Consulatul General al Ungariei al Cluj Napoca ar urmări să dubleze, iar pe viitor probabil să substituie activitatea Uniunii Consulilor Onorifici din România, organizație care e recunoscută de Ministerul Afacerilor Externe și de Federația Consulilor Onorifici din UE, conform Adevărul, care citează surse politice.

Potrivit publicației, în contextul în care Ungaria are o atitudine iliberală pe diferite domenii, iar în ceea ce privește minoritățile caută să-și promoveze cât mai mult interesele prin investiții economice sau finanțări de organizații, noua structura va reprezenta „un alt mecanism prin care apropiații lui Viktor Orban își vor extinde controlul asupra activității consulilor onorifici din cel mai important oraș al Transilvaniei”.

Aceasta vine într-o perioadă în care Alianţa Maghiară din Transilvania susținea că rezultatele ultimului recensământ din România arată „eficienţa genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”.

Marea problemă a acestei organizației, potrivit surselor menționate, ar fi faptul că prin actul constitutiv va fi controlată de reprezentantul Ungariei, care va exprima politicile FIDESZ, formațiunea lui Viktor Orban, potrivit Adevărul. Statutul e construit de așa natură încât organizația să fie condusă de șeful misiunii diplomatice ungare din Cluj, pentru că funcția de președinte revine șefului consulatului cu cea mai mare vechime în funcție, care trebuie să fie diplomat de carieră, iar singurul care corespunde criteriului este reprezentantul Ungariei, notează Adevărul.

Printre cei care ar trebui să participe la eveniment sunt consuli onorifici ca Walterus Johannes Marius Reijers (consul onorific al Regatului Țărilor de Jos), Pascal Fesneau (consul onorific al Franței), Massimo Novali (consul al Italiei), Dorin Zăgrean (consul onorific al Mexicului), dar și alții.

Potrivit informațiilor transmise de Adevărul, reprezentanții noii organizației au înaintat invitații pentru a participa și autorităților centrale, adică la MAE și la Cancelaria premierului, dar și Cabinetului lui Viktor Orban, reprezentanțelor diplomatice, precum și mai multor autorități locale.

Discuții despre constituirea acestei asociații au mai fost și în plină pandemie, în 2021. În 2021, prefectul de atunci, Tasnadi István-Szilárd, îi primea pe zece dintre consulii care urmăreau înființarea CCCN. „Scopul întâlnirii l-a constituit prezentarea de către membrii delegației a intenției lor de a înființa o asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca, considerat un pas important în promovarea dialogului și diversității între aceste țări, precum și a intereselor comune economice și culturale”, menționa Cluj24.ro, după întâlnirea din iunie 2021. La acea întâlnire, Budapesta nu a avut un reprezentant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri