Adina Vălean și Theodor Stolojan, test de sinceritate la Digi24

Data publicării:
valean cu stolo la viju

Iată ce au mai declarat cei doi politicieni în cadrul rubricii „Test de sinceritate” a emisiunii „Kilometrul 0”:

Elena Vijulie: Este util, dle Stolojan, ca România să reintroducă serviciul militar obligatoriu?

Theodor Stolojan: Nu cred, pentru că astăzi nu e nevoie să ai o armată de 100.000 de oameni, poți să ai armată de 10.000 de oameni, dar înzestrată cu capabilitățile militare moderne – astăzi sunt drone, sunt rachete, nu-i nevoie să te duci să te bați față în față cu inamicul.

E. Vijulie: Dnă Vălean, în ce măsură statutul politic al soțului dvs, dl Crin Antonescu, v-a influențat cariera politică?

Adina Vălean: Mă-ncurcă puțin, în sensul în care îmi aduce o astfel de etichetă de „soție”, care dăunează în România carierei politice a unei doamne.

E. Vijulie: Cum apreciați, dle Stolojan, cele două mandate ale lui Traian Băsescu ca președinte?

Th. Stolojan: Cu foarte multe plusuri, să nu uităm că lupta împotriva corupției, lupta pentru un sistem de justiție independent, lupta ca serviciile de forță ale statului să nu mai fie politizate reprezintă lucruri reale care s-au întâmplat datorită mandatului dânsului. Avem mecanism de cooperare și verificare pentru că din când în când luăm piatra și o dăm în geam și o spargem ca în iunie 2012 sau ca în decembrie 2013.

E. Vijulie: Regretați că v-ați retras din cursa pentru prezidențiale în toamna lui 2004?

Stolojan: Nu. Nu.

Adina Vălean: Noi da, liberalii.

E. Vijulie: Adică ați fi preferat ca dl. Stolojan să fi fost președintele României?

A. Vălean: Normal, firește. Era președintele PNL atunci și tot anul respectiv am luptat pentru domnia sa în campanie, am mers în toată țara, încercam să-l promovăm ca viitor președinte și, în fine, a ieșit altcineva până la urmă. Noi am rămas cu acest regret.

E. Vijulie: Dl. Stolojan poate redeveni colegul dvs într-o alianță

Th. Stolojan: Atunci eu am avut două motive foarte clare: 1. m-am îmbolnăvit, 2. președintele Băsescu câștigase Primăria municipiului București, era pe un val de încredere și simpatie, care a putut să învingă un dezastru pentru România, pe Năstase.

Adina Vălean: Da, dar fără noi nu reușea.

E. Vijulie: Dna Vălean, caracterizați în două-trei cuvinte pe Dinu Patriciu!

A. Vălean: Un liberal, liberal, liberal.

E. Vijulie: Ion Iliescu...

A. Vălean: Un comunist, un comunist, un comunist.

E. Vijulie: Și Mugur Isărescu?

A. Vălean: Un finanțist.

E. Vijulie: L-ați vota pe Crin Antonescu la prezidențiale, dle Stolojan?

Th. Stolojan: Din păcate, avem un candidat mai bun: Cătălin Predoiu.

E. Vijulie: Dar în turul II, dacă Cătălin Predoiu nu va fi în turul II?

Th. Stolojan: Cătălin Predoiu va fi în turul II.

E. Vijulie: Credeți, dnă Vălean, că Prima Doamnă a unei țări trebuie să se implice politic?

A. Vălean: Vedeți ce pățesc? (...) Depinde a cărei țări. În România nu există această instituție a Primei Doamne. Există această confuzie cum că soția președintelui ar fi Prima Doamnă. Asta vine din Statele Unite, unde Prima Doamnă este o instituție în sine, care are program politic, chestii sociale, se implică, are buget, are angajați. În România nu există și ca să fiu sinceră, românii oricum le detestă pe nevestele politicienilor.

E. Vijulie: Dacă dl. Crin Antonescu devine președinte, veți rămâne implicată în politică?

A. Vălean: Da. Eu sunt un om politic și doresc să rămân implicată în politică atât timp cât am un mandat din partea cetățenilor.

E. Vijulie: Care ar trebui să fie salariul rezonabil al unui medic în România?

Th. Stolojan: De două-trei ori salariul mediu din economie. Nu știu de ce ne chinuim atât în România. Există o proporție, în statele dezvoltate. Nu e claritate pe problemă în România. Nu trebuie să descoperim de fiecare dată roata. Dacă avem un PIB mic, nu înseamnă că nu pot să introduc proporțiile normale între diferite profesii în materie.

A. Vălean: Eu cred că 7.000 de euro pe lună (cam cât are un europarlamentar – n.r.). Eu vă spun cât trebuie să fie, pentru că în România nu există numai acele spitale de stat, dacă sistemul privat se dezvoltă, medicii din România ar trebui să fie plătiți foarte bine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri