Sari la conținut

Adrian Năstase, prima reacție după începerea urmăririi penale în cazul Ponta: Este clar obiectivul urmărit

Pe fond, am aceeași părere cu cei mai mulți dintre voi în ceea ce priveste declanșarea acțiunii penale împotriva premierului Ponta. Mă călăuzeste vechea înțelepciune – cui prodest? (n.red. - cui folosește?) Este destul de clar obiectivul urmărit. Ajung însă la o concluzie tristă. Nu suntem capabili de coabitare politică”, scrie Adrian Năstase pe blog.

Fostul premier își argumentează afirmațiile dându-l exemplu pe fostul președinte Traian Băsescu, care în 2004 dădea ca argument pentru alegerea lui ca președinte riscul ca întreaga putere să fie strânsă la nivelul PSD — care la acel moment deținea guvernarea.

În 2004, Traian Băsescu dădea ca argument pentru alegerea lui ca președinte riscul ca întreaga putere să fie strânsă la nivelul PSD – care, la acel moment deținea guvernarea. După ce a fost ales presedinte – în condițiile cunoscute – el a folosit „soluţia imorală”  (șantajul cu alegeri anticipate împotriva PUR și UDMR) pentru a înfrânge votul la parlamentare și pentru a impune „guvernul său”. Din aceleași motive a atacat președinţii celor două Camere, care aparțineau PSD.

Zece ani mai târziu, Klaus Johannis, aducea ca argument în campania prezidentială, în favoarea alegerii sale, riscul ca PSD să aibă întreaga putere, dobândind, pe lângă guvern, și președinția. După alegerea sa ca președinte, părea ca fostul candidat al PNL va accepta votul secvențial al alegătorilor – care doreau ca ambele „Românii” să fie reprezentate în conducerea țării și să coabiteze. Se pare însă că presiunea din zona combinată PDL-PNL este foarte mare și că reprezentanții lor nu mai au răbdare până anul viitor, la alegeri. Așa că, de data aceasta, formula aleasă a fost ceea ce unii au numit o tentativă de lovitură de stat pentru a declanșa o criză politică ce ar avea drept consecință demisia premierului și drept rezultat final desemnarea unui nou guvern, sub şantajul alegerilor anticipate, cu un premier PNL. Deci, „soluția imorală” se întoarce”, crede fostul premier.

„Pe de altă parte, spre deosebire de alți colegi, eu am fost de părere că președintele României  (Traian Băsescu) nu trebuie lăsat a fi hărțuit cu acțiuni penale în timpul mandatului său. De aceea, mi s-a părut rezonabilă soluția procurorilor și a Curții Constituționale de a suspenda acțiunile penale împotriva președintelui în funcție, pe perioada mandatului său și de a fi repuse în termen după încheierea mandatelor sale. De ce același tip de raționament – politic nu juridic – nu putea fi aplicat și în cazul premierului Ponta. Reiau întrebarea – Cui folosește acest scandal ce creează instabilitate politică în România într-o perioadă de tensiuni regionale, în special din Ucraina? Americanilor? Nu cred. Unii vor spune că această harababură de la noi le va profita rușilor. Nu cred însă că cei care au pornit această operațiune ACUM s-au gândit și la implicațiile strategice pentru România. Probabil că au avut în vedere doar mici interese personale sau de clan. Din păcate…”, conchide Adrian Năstase.

Pe aceeași temă