AGENDĂ ÎNCĂRCATĂ. Începe o nouă sesiune parlamentară. Care sunt prioritățile și ce șanse de reușită au

Data publicării:
03022013 20ses 20parl-47474

Victor Ponta a fixat deja principalele obiective pentru această sesiune a Parlamentului.

Constituția, regionalizarea și legea electorală, toate trei acum, da, pentru că anul viitor va fi mult mai greu. Acuma, până la sfârșitul sesiunii din iunie să finalizăm textul de revizuire a Constituției”, a declarat Victor Ponta, la Jurnalul de seară.

Citiţi şi

Weber: Nu cred că e timp până în toamnă pentru o modificare a Constituției

Victor Ponta: Crin Antonescu trebuie să-și construiască profilul de viitor președinte. Nu murim dacă mai stăm un an!

Premierul doreşte ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în septembrie. Partenerii săi din PNL cred însă că amendarea legii fundamentale trebuie făcută chibzuit.

„În sensul unei dezbateri largi, dezbateri atât publice cât și parlamentare care să nu fie una precipitată, care să ofere timpul pentru evaluarea tuturor pozițiilor”, a spus Crin Antonescu, președintele PNL.

Va fi timp până în toamnă ca până în toamnă să îl și votăm, la referendum nu știu să vă spun, mă cam îndoiesc”, a spus Renate Weber, europarlamentar PNL, la emisiunea Kilometrul 0.

Limitarea puterilor preşedintelui este un alt punct important pe agenda USL.

Președintele nu mai poate numi prim-ministru pe cine consideră domnia sa. Partidul sau alianța care are cel mai mare număr de parlamentari i se dă mandatul. Sunt multe situații în care președintele este notar, vezi dacă s-au îndeplinit condițiile legale și le semnezi”, a spus Victor Ponta, la Jurnalul de seară.

Şi preşedintele Traian Băsescu are propriile sugestii pentru USL.

Să nu scrie o Constituție pentru o situație de moment pentru că ea se schimbă, au mai fost unii care s-au păcălit. E bine să scrii Constituția pentru țară nu pentru un partid, pentru un om sau doi oameni. Să țină cont de referendumul din 2009 în care românii au votat pentru parlament unicameral”, a declarat Traian Băsescu.

USL nu agreează însă sistemul unicameral, dar este de acord cu limitarea numărului de parlamentari. În opinia actualei puteri, românii trebuie să aleagă cel mult 300 de deputaţi, prin vot pe liste, şi câte doi senatori pe judeţ, prin vot uninominal.

Parlamentarii trebuie să rezolve până în iunie şi noua hartă a regiunilor. USL vrea opt regiuni, cu mai multă autonomie fiscală şi admnistrativă, conduse de câte un guvernator ales prin vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri