Al doilea om în stat. Călin Popescu Tăriceanu este noul șef al Senatului

Data publicării:
tari senat

ACTUALIZARE 17.50. În primul său discurs în calitate de șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va fi un un președinte „implicat”, care nu va asista pasiv la ceea ce se întâmplă în societate și în viața politică. El a menționat din nou USL și nevoia de a duce obiectivele alianței mai departe.

Tăriceanu a făcut un apel la consens, în condițiile în care clasa politică este „divizată” „debusolată” și „fără perspectivă pe termen lung”.

Trebuie să avem curajul și dorința de a colabora pe teme majore”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Rolul politicienilor nu e doar acela de a gestiona crize politice. Trebuie să ne întoarcem la problemele reale ale românilor, cred că pentru acest lucru am fost aleși”, a spus el.

Cred că România are un viitor numai în măsura în care vom avea cu toții o viziune comună, de consens și voință politică”, a mai spus noul șef al Senatului.

ACTUALIZARE 17.30 Călin Popescu Tăriceanu este declarat președinte ales al Senatului.

Au fost prezenți 171 de senatori, dintre care au votat 157. Patru voturi au fost declarate nule. Pentru Călin Popescu Tăriceanu au fost 93 de voturi „pentru” și 60  „împotrivă”. Următorul clasat a fost candidatul liberalilor, Marius Obreja, care a avut 45 de voturi „pentru” și 108 „împotrivă”, iar candidatul PDL, Dumitru Oprea a primit numai 15 voturi „favorabile” și 133 „împotrivă”.

ACTUALIZARE 17.10 Votul s-a încheiat și se numără sufragiile.

În sală sunt prezenți 148 de senatori, astfel că pentru alegerea din primul tur al președintelui ar fi nevoie de 75 de voturi. Noua majoritate parlamentară are însă, teoretic, 94 de voturi. În plus, liderul PSD. Victor Ponta, s-a declarat convins că mulți liberali vor încălca disciplina de partid și vor vota pentru Călin Popescu Tăriceanu, în ciuda faptului că PNL are propriul candidat.

ACTUALIZARE 16.40 „Demisia mea de la șefia Senatului nu a fost o decizie de conjunctură, sub imperiul unor emorții. A fost un răspuns clar și limpede la o situație clară și limpede”, a declarat Crin Antonescu. Președintele demisionar al Senatului, Crin Antonescu, a susținut o alocuțiune, în care a vorbit despre mandatul său la conducerea acestei instituții și a mulțumit colegilor pentru colaborare. „Sper că am fost un președinte corect și demn al acestei instituții fundamentale a statului”, a adăugat Crin Antonescu.

----------------------------

Alegeri tensionate la Senat unde USD îl are candidat pentru funcția de președinte și, implicit, al doilea om în stat pe fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu. Premierul Victor Ponta și-a asumat aceasta candidatură, deși mai mulți social-democrați s-au arătat iritați de alegerea facută. Ceilalți candidați pentru șefia Senatului sunt Marius Obreja, decis de liberali în urmă cu puţin timp, și Dumitru Oprea, senator PDL.

Călin Popescu Tăriceanu este susţinut în cursa pentru şefia Senatului de PSD, PC, UNPR şi UDMR care l-au propus astăzi în mod oficial. Fostul liberal mizează nu numai pe voturile senatorilor puterii, cât şi pe cele ale foştilor colegi de partid.

Am acceptat această propunere care mă onorează și care, în acest fel, am convingerea că ne va da posibilitatea să mergem înainte cu proiectul USL”, a spus el.

Premierul spune că, în fruntea Senatului, Călin Popescu Tăriceanu ar putea continua proiectele prezentate de USL încă din 2012.

Domnul Tăriceanu are și experiența și încărcătura politică ncesară pentru a lucra alături de toți cei care au candidat”, a spus Victor Ponta.

Liderul PNL Crin Antonescu a criticat decizia lui Călin Popescu Tăriceanu de a candida din partea puterii la şefia Senatului, afirmând că este „o atitudine rușinoasă”.

Democrat-liberalii au anunţat şi ei că vor avea un candidat pentru preşedinţia Senatului.

Îl vom propune pe domnul profesor Oprea”, a spus Cătălin Predoiu.

În acest moment, la Senat, coaliţia de guvernare formată din PSD, PC, UNPR şi UDMR are 85 de parlamentari. Opoziţia numără 72 de senatori. Pentru a-şi impune candidatul, puterea are nevoie de voturile a jumătate plus unu dintre parlamentarii prezenţi. Cele 11 voturi ale parlamentarilor independenți ar putea înclina însă balanța în favoarea uneia dintre părți.

Crin Antonescu a lăsat vacant locul de şef al Senatului chiar în ziua în care Guvernul Ponta III a primit votul de încredere în Parlament. Președintele PNL a condus Senatul un an şi 8 luni, cu o pauză în vara lui 2012 când a preluat interimar Preşedinţia României după suspendarea lui Traian Băsescu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri