Acordul de colaborare anunțat de ALDE, dezmințit de M10

Data actualizării: Data publicării:
macovei lansare partid fb 2

ALDE a anunțat astăzi că a semnat un protocol „privind o viitoare colaborare politică cu formațiunea politică M10, reprezentată de către secretarul general al partidului, Ovidiu Simion”. Biroul politic al M10 a dezmințit informația. Dacă secretarul general a angajat partidul fără mandat de la PBN, acesta „va suporta consecințele”, potrivit comunicatului M10. În cursul duop-amiezii, ALDE a venit cu noi precizări: a fost vorba doar despre discuții și nu s-a semnat nimic.

macovei lansare partid fb 2

ACTUALIZARE: ALDE a revenit cu noi precizări în legătură cu anunțul privind colaborarea cu M10. Nu s-a semnat niciun acord, a fost doar o întlnire în care s-a discutat despre o eventuală colaborare.

Zilele trecute, a avut loc o întâlnire între conducerea ALDE și M 10, reprezentată de către secretarul general al partidului, Ovidiu Simion, privind o eventuală colaborare politică în perspectiva alegerilor parlamentare și sprijinirea candidaților ALDE. Această discuție nu a fost însoțită de semnarea vreunui acord între cele două partide politice”, se arată în comunicatul ALDE.

ACTUALIZARE: M10 a dezmințit că a încheiat un acord de colaborare cu ALDE pentru alegerile parlamentare.

„În mod evident, nu vom susține niciun candidat ALDE la alegeri. Ne exprimăm surprinderea că astfel de minciuni și dezinformări sunt promovate de ALDE. Membrii partidului strâng în acest moment semnături numai pentru M10”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

ALDE anunța că protocolul a fost semnat cu secretarul general al M10 Ovidiu Simion.

„Dacă se va confirma faptul că secretarul general interimar al M10 a angajat partidul fără mandat de la BPN, acesta va suporta consecințele, fiind sancționat conform prevederilor Statutului Partidului M10”, se mai arată în comunicatul semnat de membrii Biroului Politic Național al M10.


Prin această colaborare, partidul înființat de Monica Macovei sprijină, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, candidații partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

„Alianța Liberalilor și Democraților este reprezentantul cetăţenilor în Parlamentul României, care susține drepturile şi libertăţile cetăţenilor, idei ce sunt promovate și de către partidul M 10”, se arată într-un comunicat de presă al ALDE.

Monica Macovei nu mai este președintele M 10 din iunie 2016. De atunci, funcția a fost preluată și părăsită la scurt timp de doi membri ai partidului.

În iunie 2016 a fost aleasă în această funcție pe Ioana Constantin, o tânără de 25 de ani. Aceasta și-a anunțat însă demisia după aproximativ două luni. A fost înlocuită de Florin Stan, care a rămas în funcție doar trei săptămâni. El și-a anunțat demisia în 30 septembrie.

Acordul de colaborare încheiat de partidul fondat de Monica Macovei cu formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu (trimis în judecată într-un dosar penal, pentru mărturie mincinoasă) și de Daniel Constantin pare cu atât mai straniu, cu cât în Carta de valori a partidului M10, găsim scris, la capitolul Integritate: „Clasa politică românească e caracterizată de o lipsă cronică de integritate. Vom arăta că se poate și altfel. Vom pune mereu binele comun înaintea interesului personal, vom evita activ conflictele de interese, vom fi onești, transparenți și corecți în tot ceea ce întreprindem. Vom încerca mereu să înțelegem latura etică a acțiunilor noastre și ne vom reține de la acţiunile a căror etică este discutabilă. Înțelegem că cerințele etice sunt maximale: faptul că ceva nu este ilegal nu îl face automat și etic”.

Cât despre relația fostului ministru de Justiție, actual europarlamentar cu ex-premierul Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei povestea, în mai 2016, cum era acesta interesat „să scape” de procurorii anticorupție. „Eu nu am văzut om mai înverşunat împotriva DNA decât Tăriceanu. De când eram în Guvern, când am făcut DNA-ul în 2005, el era prim-ministru. De atunci, singura lui grijă este cum să scape de DNA şi de declaraţiile publice de avere. (...) Eu ţin minte, de exemplu, că îl contraziceam pe Tăriceanu, care zicea: «Monica, eu vreau să fiu informat dinainte despre orice dosar care se face cu politicieni». (...) I-am spus «Nu! Numai procurorul de caz ştie». Şi m-am uitat la el. (...) În clipa în care i-am spus «nu», a rămas şocat şi nu a avut replică”, declara Macovei, cu ocazia lansării unor candidați M 10 în alegerile locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri