ALDE nu spune „nu” restructurării Guvernului. Plus sfaturi pentru premierul Mihai Tudose

Data actualizării: Data publicării:
171222_ciuhodaru dragnea tariceanu BUGET_COLINDATORI_PARLAMENT_01_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi de acord cu restructurarea Cabinetului Tudose, dar amintește că actuala formulă guvernamentală a fost stabilită printr-un protocol de colaborare. În plus, liderul ALDE îi sfătuiește pe social-democrați „să se concentreze cu precădere pe agenda publică”, iar premierului Mihai Tudose îi transmite că este bine să învețe să conducă Trabantul înainte să-și pună problema participării în Formula 1.

171222_ciuhodaru dragnea tariceanu BUGET_COLINDATORI_PARLAMENT_01_INQUAM_Photos_George_Calin
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu vorbește despre „intenția” restructurării Guvernului arătând că se va pronunța doar după ce premierul Mihai Tudose va veni să-și prezinte oficial propunerile.

Până una, alta, eu nu am nicio informație directă de la primul ministru cu privire la dorința domniei sale de a face o restructurare. Punctul doi, actuala formulă guvernamentală care se bazează pe o coaliție PSD-ALDE a fost subiectul unui protocol convenit și aprobat de cele două partide în decembrie 2016, după alegeri. Deci, produsul acestei înțelegeri este actuala formulă de guvernare. Ca atare, e de presupus ca, dacă se dorește așa ceva - ceea ce eu nu sunt 100% convins - premierul să vină într-o ședință a coaliției și să discutăm, la nivel informal întâi, despre dorința, intenția și despre soluțiile referitoare. Până atunci nu pot să fac alte comentarii și nici nu vreau sî fac alte comentarii”, a precizat liderul ALDE.

„Fac un apel colegial la cei din PSD, având în vedere că suntem parteneri în coaliție. Deci în calitate de parteneri de coaliție, fac un apel la cei din PSD care sunt frământați, probabil fiecare având motivele bine justificate de evoluțiile politice și de viitor, să se concentreze cu precădere (...) pe agenda publică, pe agenda cetățeanului. Oamenii sunt extrem de puțin interesați câte ședințe facem pe săptămână, câte ședințe face Guvernul, câți miniștri are Guvernul. Ei sunt interesați de calitatea actului politic în Parlament și de calitatea actului de guvernare”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a enumerat o serie de probleme care îi interesează direct pe oameni, începând cu situația locurilor de muncă. „Pe acestea ar trebui să ne concentrăm și nu pe dispute care, uneori, le calific drept sterile, nefolositoare, mai mult de atâta cred că dăunătoare pentru percepția actului politic și al actului de guvernare (...). Trebuie să înțelegem foarte bine și care sunt prioritățile și să nu inversăm prioritățile”, a arătat Tăriceanu.

Nu vreau să abordăm fleacuri de genul acesta, ce-o să facă, când o să fie CEx-ul (Comitetul Executiv al PSD - n.r.)”, a mai spus Tăriceanu, la întrebările jurnaliștilor despre tensiunile din rândul social-democraților.

Liderul ALDE a precizat că are o relație bună cu președintele PSD, Liviu Dragnea, și că nu există vreo sincopă între Guvernul Tudose și coaliția PSD-ALDE.

Totuși, Tăriceanu i-a transmis un sfat premierului Mihai Tudose, invocând informațiile pe surse potrivit cărora șeful Guvernului ar fi spus în ședința CEx al PSD de luni că nu poate conduce un Trabant și să ajungă în Formula 1. „Văd că se fac diverse comentarii, «domne`, cum să fie Guvernul, ca Guvernul să nu performeze ca un Trabant, ci să perormeze ca o mașină de Formula 1. Eu sunt de părere, care mai știu cu mașinile cum e treaba, că e bine întâi să înveți să conduci Trabantul bine și după aia îți pui problema, eventual, de Formula 1”, a declarat Tăriceanu.

„Dacă premierul are ceva să ne transmită o va face personal, nu are nevoie de traducători”, a mai spus Tăriceanu, referitor la argumentele potrivit cărora programul de guvernare ar putea fi îndeplinit doar printr-o restructurare a administrației centrale.

Preşedintele Consiliului Naţional ALDE, Norica Nicolai, a declarat marți, la RFI că, în opinia sa, este nevoie de „o regândire a formulei de administrare a Guvernului”. Ea a spus însă că ALDE nu este dispusă să cedeze vreun minister, în cazul unei restructurări a Guvernului.

„De principiu, cred că şi o remaniere este necesară, pentru că este nevoie de evaluarea performanţei miniştrilor, dar în raport de analiza ultimilor ani de guvernare, a ultimului an de guvernare, cred că se poate şi o regândire a formulei guvernamentale, a numărului de ministere, a eficienţei acestora, poate unele ministere ar putea fi agenţii”, a declarat Norica Nicolai.

Întrebată dacă ALDE este dispusă să cedeze vreun minister, în caz de restructurare a Guvernului, Norica Nicolai a răspuns: „Nu, în nici un caz, pentru că ministerele noastre funcţionează, sunt ministere care tradiţional s-au regăsit în formulele guvernamentale româneşti, Externele, Mediul, Energia, care este foarte importantă în contextul actual, Relaţia cu Parlamentul este un dat, orice Guvern are nevoie de o relaţie cu Parlamentul (...). Noi nu avem nici un motiv să ne reproşăm activitatea miniştrilor noştri, o considerăm eficientă şi cred că cele patru ministere pe care le gestionează ALDE trebuie să se regăsească în orice formulă de restructurare guvernamentală”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri