Alegeri 2009 | Andronic: Nu am niciun element că s-a pus la cale fraudarea alegerilor

Data actualizării: Data publicării:
170511_DAN_ANDRONIC_DNA_03_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Primul audiat de Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, jurnalistul Dan Andronic, a precizat că nu are elemente care să contureze ideea că în cadrul acelei întâlniri de la Gabriel Oprea, din seara turului doi al alegerilor pentru Președinție, s-ar fi acționat pentru fraudarea alegerilor sau modificarea rezultatului scrutinului.

170511_DAN_ANDRONIC_DNA_03_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

În cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă, senatorul PNL Daniel Fenechiu l-a întrebat pe jurnalistul Dan Andronic dacă discuția la care a asistat, acasă la Gabriel Oprea, „a fost pur contemplativă și analitică sau au apărut și acțiuni pentru a înclina balanța într-o parte sau în alta?”.

Nu am niciun element că în acea seară s-a discutat sau au existat acțiuni care să pună la cale fraudarea alegerilor sau modificarea rezultatului”, a fost răspunsul lui Andronic.

Înainte de intrarea la audieri, acesta a catalogat drept „destul de ambițios” obiectivul Comisiei, de a stabili dacă au fost sau nu fraudate alegerile prezidențiale din 2009. „Mi-e foarte greu să vă spun acum dacă poate face lumină sau nu, obiectivul este destul de ambiţios, să vorbeşti de fraudarea alegerilor la opt ani de la producerea lor e uşor cam complicat să dovedeşti. Din punctul meu de vedere, eu nu am vorbit niciun moment de fraudarea alegerilor, eu am vorbit de prezenţa doamnei Kovesi, procuror general la acea vreme, a domnului George Maior, directorul SRI şi a domnului Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, în casa lui Gabriel Oprea”, a completat jurnalistul.

La ieșirea de la Comisie, Andronic a subliniat că la întâlnirea invocată nu s-ar fi petrecut lucruri în afara legii. „Mie nu mi s-a părut că ce se întâmplă acolo este o ilegalitate”, a declarat jurnalistul.

Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor prezidențiale din 2009 a fost înființată la solicitarea șefilor celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, după ce jurnalistul Dan Andronic a declarat că, în seara turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009, i-a găsit acasă la Gabriel Oprea, pe Nicolae Onțanu, Puiu Iordănescu și Gigi Nețoiu, iar într-o altă încăpere, „destul de mică, de vreo 20 de metri pătrați”, pe directorul SRI de atunci, George Maior, prim-adjunctul acestuia, Florian Coldea, procurorul general de atunci, Laura Codruța Kovesi, și adjunctul Poliției Române, Petre Tobă.

La audieri în Parlament sunt așteptați și Ana Maria Pătru (fosta șefă a Autorității Electorale Permanenent), Dan Şova (fost senator) și Viorel Hrebenciuc (fostul șef de campanie al lui Mircea Geoană).

La următoarele ședințe ale Comisiei vor fi invitați și Traian Băsescu și șefii săi de campanie, Vasile Blaga și Adriean Videanu.

Deputații și senatorii vor să discute și cu șeful STS, Marcel Opriș, cu fostul vicepremier Gabriel Oprea, precum și cu contracandidatul lui Traian Băsescu din 2009, Mircea Geoană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri