Alegeri europarlamentare 2019. Măsuri pentru votul din străinătate. Cum putea fi prelungit

Data actualizării: Data publicării:
alegatori coada Munchen 260519 (2)

La Biroul Electoral Central au ajuns mai multe solicitări de prelungire a programului de vot în străinătate, în condițiile în care în multe orașe europene oamenii s-au plâns că stau ore întregi la coadă pentru a vota la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție.

S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste secții de votare acolo unde s-a putut, în sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care să ajute la fluidizarea procesului electoral. De asemenea, vrem să transmitem românilor aflați în străinătate și care se se plâng că nu ar putea să își exprime dreptul de vot până la orele 21.00 că încercăm să luăm legătura, de fapt am și transmis către BEC sesizările venite de la secțiile de votare din Italia, îndeosebi, de prelungire a programului peste orele 21.00, în încercarea de a asigura participarea la procesul electoral a unui număr cât mai mare de cetățeni români”, a spus Florentina Vasilateanu , președintele Biroului Electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

Aceasta a făcut și un apel la cei care așteaptă să voteze, la un comportament civilizat.

Ne-am confruntat cu un asalt verbal din partea acestora, de multe ori limbajul fiind incalificabil”, a spus Vasilateanu.

Avem 180.000 la ora 16.00, ora României, care reprezintă cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare decât prezenta înregistrată la turul doi la prezidențiale. Foarte mulți la Chișinău, Roma, Hamburg, Bruxelles și Lille. Afluxul acesta foarte mare de alegători care s-au prezentat la urne încercăm să facem față pe cât se poate. Așteptăm încă din partea BEC o decizie, pentru că nu e la latitudinea noastră să luăm decizia de prelungire a programului de vot și vom vedea. Solicitări am primit în acest sens. Noi le-am direcționat către BEC și vedem ce va decide BEC. Noi nu am făcut o propunere cu privire la o anumită oră. În cazul în care se va încuviința, BEC apreciază”, a mai spus șefa BESVS.

Alianța USR-PLUS și PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toți cetățenii din străinătate să poată vota.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri