Alegeri europarlamentare. Dacă nu sunteţi în localitatea de domiciliu puteţi cere să fiţi trecuţi pe liste suplimentare la orice secţie

Data publicării:
alegeri alegatori cabina vot 5330676-resized Mediafax Foto-BALAZS ATTILA

Dacă vă grăbiţi să votaţi dimineaţă, o puteţi face încă de ora 7.00, când se deschid toate secţiile de vot. Aceste se vor închide la ora 21.00. Cei care sunt în interiorul secţiei la ora 21.00 îşi pot exercita dreptul de vot.

Înainte de a pleca de acasă asiguraţi-vă că aveţi la dumneavostră cartea de identitate, fără de care nu veţi putea vota! Românii din străinătate pot folosi şi paşaportul pentru a se legitima.

Aţi ajuns la secţia de votare. Înainte de a intra, verificaţi listele de alegători afişate la intrare pentru a vă asigura că sunteţi înscrişi la respectiva secţie. Cei care se află în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie şi vor fi trecuţi pe listele suplimentare.

Odată intraţi în incinta secţiei, veti primi în schimbul cărţii de identitate buletinul şi stampila, după care veţi intra singuri în cabina de vot. Atenţie, nimeni sub niciun motiv sau pretext nu are voie să intre cu dumneavoastră.

Aici uitaţi-vă cu atenţie pe toate paginile buletinului pentru a găsi candidatul sau partidul preferat. Aplicaţi ştampila strict în interiorul chenarului, altfel votul dumneavoastră poate fi anulat. Mare atenţie: nu aveţi voie să filmaţi sau să vă fotografiaţi votul!

Împăturiţi buletinul înainte de a ieşi din cabină, apoi îl introduceţi în urnă. Înainte de a pleca, aveţi grijă să returnaţi ştampila şi să vă recuperaţi cartea de identitate.

Evitaţi situaţiile sancţionate de lege! Mita electorală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Frauda la vot este şi ea pedepsită de lege. Astfel cei care votează fără drept, votul multiplu sau utilizarea unui act de identitate fals se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri