Alegeri locale parţiale. Prezență scăzută la vot:33%

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ALEGERI PARLAMENTARE 2016
Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

A fost zi de alegeri, în multe localităţi din ţară. S-a  votat pentru desemnarea primarilor în cinci municipii, nouă oraşe şi 35 de comune. Este vorba despre localităţile care au rămas fără edili. Unii dintre ei au fost aleşi între timp in Parlament, alţii au fost condamnaţi definitiv sau sunt incompatibili.

ACTUALIZARE 21.00. Scrutinul s-a încheiat. Prezența la vot a fost 33,04%, potrivit Autorității Electorale Permanente.

ACTUALIZARE 19.50. La această oră, prezența la vot este de 30,9%.


 Peste 131.000 de persoane, adică 20,92% dintre cei înscriși pe liste, au votat, duminică, până la ora 16.00, la alegerile locale parţiale organizate în 49 de localităţi.

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot sunt Sălaj - 61,07%, Alba - 59,11% şi Caraş-Severin - 55,18%.

Prezenţe mai scăzute la vot se înregistrează la Craiova - 10,23% şi Târgu Jiu - 16,71%.

În municipiul Roman au votat până acum 20,88% din alegători, în oraşul Buşteni - 32,99%, în Râşnov - 30,18%, în Lupeni - 23,69%, iar în Moineşti – 35,21%.

Votul nu a fost lipsit de incidente.

Un bărbat condamnat penal, cu interdicţia de a-şi exercita dreptul de vot, a fost amendat contravenţional cu suma de 2 200 de lei, iar pe numele său a fost întocmit un nou dosar de cercetare penală după ce, duminică, a vrut să voteze pentru funcţia de primar al oraşului Băicoi, iar când i s-a adus la cunoştinţă că nu are acest drept a refuzat să părăsească sediul secţiei de votare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Prahova, judecătorul Alina Anton-Pavel, un bărbat care are o condamnare penală a mers, duminică, să voteze la o secţie amenajată în oraşul Băicoi, iar în momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că are interdicţie de a vota impusă printr-o decizie judecătorească acesta a refuzat să părăsească secţia de votare. Bărbatul a fost amendat contravenţional de către jandarmi cu suma de 2200 de lei, iar pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru tentativă de fraudă electorală.

Poliţiştii din Alba au deschis două dosare penale în cazul alegerilor locale parţiale din comuna Horea, fiind cercetate sesizări de corupere a votanţilor. În primul caz s-a reclamat că ar fi fost oferiţi bani unor localnici pentru a vota cu un anumit candidat, iar în al doilea caz s-a sesizat că reprezentanţii unui partid au oferit băuturi alcoolice.

Potrivit Biroului Electoral Local, la alegerile parţiale din comuna Horea sunt aşteptaţi la urne 1.703 cetăţeni cu drept de vot, fiind amenajate şase secţii de votare în satele Horea, Trifeşti, Giurgiuţ, Mătişeşti, Pătrăuşeşti şi Preluca.

În cursa pentru funcţia de primar s-au înscris trei candidaţi, respectiv Marin Nicola Marin, care în prezent este viceprimar din partea PNL, Florin Ispas Neag, de la PSD, şi Ispas Mateş, de la PMP.

Alegeri locale parţiale sunt organizate în cinci municipii - Moineşti (judeţul Bacău), Craiova (judeţul Dolj), Târgu Jiu (judeţul Gorj), Lupeni (judeţul Hunedoara), Roman (judeţul Neamţ), în nouă oraşe - Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Buşteni, Băicoi, precum şi în 35 de comune.

Urnele de vot se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00.

În total, în cele 49 de localităţi au fost amenajate 506 secţii de votare.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri