AFP: Confruntare la vârful statului după parlamentare

Data actualizării: Data publicării:
161211_ALEGERI_IOHANNIS_05_INQUAM_Octav_Ganea_

România a intrat într-o fază de incertitudine la o zi după o largă victorie a social-democraţilor în alegerile legislative de duminică, iar o confruntare se profilează cu preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis pe tema noului premier, pe fondul unor cazuri în instanţă, scrie AFP, preluată de News.ro.

161211_ALEGERI_IOHANNIS_05_INQUAM_Octav_Ganea_
Klaus Iohannis / FOTO: INQUAM / Octav Ganea

Partidul Social-Democrat (PSD), nevoit să plece de la putere la sfârşitul lui 2015 în urma unui dramatic incendiu într-un club din Bucureşti (Colectiv, n.r.), care a declanşat un val de manifestaţii anticorupţie, a revenit în forţă pe scena politică, reamintește sursa citată.

PSD a obţinut peste 45% din sufragii, devansându-şi cu mult principalii adversari de centru-dreapta, potrivit unor rezultate oficiale parţiale publicate luni, un scor care depăşeşte previziunile analiştilor.

Liderul formaţiunii, Liviu Dragnea, a sugerat clar că va candida pentru postul de premier, în pofida unei condamnări la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală care, potrivit legii, îl face ineligibil în această funcţie.

„Nu intenţionez să fac cadou aceste voturi altcuiva, indiferent că e o persoană sau o instituţie. Am condus campania, partidul, a fost o responsabilitate enormă. Nu sunt pregătit să glumesc cu acest vot”, a avertizat el.

Klaus Iohannis, care urmează să angajeze consultări cu diverse partide, a subliniat înainte de scrutin că va refuza să învestească orice persoană care a avut probleme cu justiţia.

Dragnea, în vârstă de 54 de ani, condamnat pentru fapte din perioada în care era secretar general al PSD, a îndemnat la evitarea oricărui „conflict inutil”, care ar ameninţa „stabilitatea” ţării. „Toţi politicienii şi toate instituţiile trebuie să respecte acest vot”, a subliniat el.

Absenteism record

Însă, în opinia politologului Cristian Pârvuescu, el „riscă să piardă această bătălie”. „Eu cred că domnul Iohannis nu va renunţa la criteriile de integritate anunţate”, a declarat el pentru AFP.

O asemenea confruntare ar putea să conducă la o suspendare din funcţie a preşedintelui, de către Parlament, un scenariu care s-a produs deja în două rânduri, în trecut, cu fostul preşedinte Traian Băsescu, predecesorul lui Iohannis.

PSD a fost dezavuat de stradă în noiembrie 2015, după incendiul de la 30 octombrie 2015 de la Colectiv, un club de noapte din capitala română, soldat cu 64 de morţi.

Drama, care a avut loc într-o clădire care a încălcat toate normele de securitate, a fost considerată simptomatică pentru corupţia endemică care afectează ţara, până la serviciile de sănătate.

Manifestaţii de masă au condus la demisia premierului social-democrat Victor Ponta, înlocuit cu un Guvern de tehnocraţi administrat de fostul comisar european Dacian Cioloş.

Însă apatia a pus stăpânire pe populaţie, iar doar 39,5% dintre alegători s-au prezentat la urne duminică în acest scrutin proporţional într-un tur, unul dintre cele mai scăzute niveluri de la revenirea ţării la democraţie în 1989, relevă analiştii.

„Românii au tresărit în somn (...), după care au adormit la loc. Politicienii au aşteptat ca efectul manifestaţiilor din 2015 să treacă”, a subliniat Cristian Tudor Popescu la postul ProTV.

În opinia lui Niculae Popescu, un vânzător de ziare din Bucureşti, „oamenii s-au săturat de clasa politică. De ce să votăm, dacă ştim că nu se schimbă nimic?”.

Membră a Uniunii Europene (UE) din 2007, România rămâne împotmolită într-o sărăcie care afectează un sfert din populaţie şi care a determinat aproape trei milioane de români să plece în străinătate.

În acest context, PSD a ştiut să fructifice o bază electorală rurală şi în vârstă cu promisiuni de creşteri puternice ale salariilor şi pensiilor, de scădere a fiscalităţii şi de dotare a fiecărei comune cu un vehicul de salvare.

"Românii au votat pentru creştere economică, pentru mai mulţi bani în buzunare, pentru locuri de muncă bine plătite", a rezumat Dragnea.

Principalii săi adversari, Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Uniunea Salvaţi România (USR), două formaţiuni de centru-dreapta care şi-au axat campania pe lupta împotriva corupţiei, nu au reuşit, în schimb, să mobilizeze electoratul, şi au obţinut 20,2 şi 9,3% din voturile exprimate.

PSD poate conta pe susţinerea micului partid liberal ALDE, care a reuşit să atingă 5% din sufragii, pragul de care are nevoie pentru a intra în Parlament, notează AFP

Scrutinul marchează, de asemenea, revenirea pe scena naţională a lui Traian Băsescu, al cărui nou partid cu tentă populistă a depăşit de asemenea pragul de 5%, potrivit primelor rezultate, adaugă sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...