Alegeri parlamentare 2016. Victorie pentru PSD, scor remarcabil la USR

Data actualizării: Data publicării:
TIMISOARA - ALEGERI PARLAMENTARE - ALINA GORGHIU
Foto: Inquam Photos / Cornel Putan Alin

PSD a câștigat alegerile cu un scor mai mult decât dublu față de PNL, după cum arată rezultatele oficiale parțiale centralizate de Biroul Electoral Central. Printre câștigătorii alegerilor se poate număra și USR, un partid nou, care reușește să intre în Parlament, cu peste 8% din voturi. Aceste rezultate vin pe fondul unei prezențe scăzute la vot: doar 39,49% dintre alegători s-au prezentat la urne.

TIMISOARA - ALEGERI PARLAMENTARE - ALINA GORGHIU
Foto: Inquam Photos / Cornel Putan Alin

Pe baza rezultatelor de la exit poll și ale primelor rezultate oficiale, în Parlament mai intră UDMR, ALDE și PMP.

O simulare pe baza rezultatelor parțiale furnizate de Biroul Electoral Central arată că, la Camera Deputaților, PSD ar obține în jur de 132 de mandate, PNL - 45 de mandate, UDMR - 16 mandate, USR - 14 mandate.

La Senat, PSD va avea în jur de 48 de mandate, PNL - 10 mandate, UDMR - 4 mandate, USR - 3 mandate, ALDE - un mandat.

Printre cei care intră în Parlament sunt președintele UDMR, Keleman Hunor, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și fostul președinte Traian Băsescu.

În judeţul Giurgiu sunt 2 locuri la Senat şi 4 la Camera Deputaţilor. În urma numărării voturilor, la Senat a câştigat Niculae Bădălău, din partea PSD, iar la Camera Deputaţilor alţi doi candidați PSD au câştigat un loc de deputat pentru următorii patru ani - Ioan Alexandru Andrei şi Răzvan Alexandru Cuc. Restul de locuri vor fi distribuite de BEC.

În judeţul Vaslui, Gabriela Creţu din partea PSD a ocupat un loc de senator. În acest judeţ au mai rămas nedistribuite două locuri Senat. La Camera Deputaţilor, tot în Vaslui, sunt 7 locuri de deputaţi. Au fost ocupate 5, dintre care 4 de către candidații PSD Ana Birchal, Irinel Ioan Stativă, Aurel Căciulă şi Ramona-Maria Mocanu. Un loc de deputat de Vaslui primeşte în urma alegerilor şi Daniel Olteanu, din partea PNL. Cele două locuri rămase vor fi distribuite la numărătoarea finală.

Numărătoarea voturilor s-a terminat şi în judeţul Brăila. Conform datelor de la Biroul Electoral Central, la Camera Deputaţilor sunt cinci mandate la nivel judeţean, dintre care două au rămas nedistribuite. Cele trei mandate au ajuns la candidații PSD Mihai Tudose, Nicu Niţă şi Marinela Emilia Meiruşu. La Senat sunt două mandate de pentru judeţul Brăila. Unul va fi ocupat de Ion Rotaru (PSD), celalalt urmând să fie redistribuit de BEC la etapa naţională.

În urma scorului slab al PNL, au existat discuții privind demisii din conducerea partidului. Liderii de filiale au decis însă să-i susțină în continuare pe Alina Gorghiu, președintele partidului, și Ilie Bolojan, secretarul general al formațiunii.

Au votat puțin peste 7,2 milioane de români, mai puțin de 40% din cei 18,8 milioane înscriși pe listele electorale. La închiderea urnelor, prezența la vot a fost 39,49%. Spre comparație, în iunie anul acesta, la alegerile locale, prezenţa la vot a fost de 48,27%. În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2014 au votat 62,04% dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Au fost chiar cinci județe cu prezență sub 35% - Maramureş, Iaşi, Arad, Sibiu și Suceava. Pe de altă parte, cea mai mare prezență s-a înregistrat în Olt și Teleorman – peste 44%.

În urma rezultatelor anunțate de exit poll-uri, liderii politici s-au grăbit să facă declarații.

Liviu Dragnea a spus că votul de duminică „arată o opțiune clară a românilor. Cred că nu mai există nicio îndoială că cetățenii au făcut diferența între vorbe și realitate, între manipulare și adevăr. Arată că românii au votat pentru creșterea economică, pentru taxe și impozite mai mici, pentru ca tinerii să aibă locuri de muncă mai bine plătite, pentru a ne hrăni cu ceea ce produce pământul nostru și nu din import”, a spus președintele PSD.

Liviu Dragnea a promis partenerilor internaționali că România își va respecta toate angajamentele și toate parteneriatele, la care dorește adăugarea unei componente economice puternice.

Președintele PSD a avut un mesaj și pentru politicienii din țară: „România e o insulă de stabilitate în regiune. Eu vreau ca în România să se mențină această democrație stabilă, fără conflicte, și asta înseamnă că toți factorii politici trebuie să înțeleagă votul de azi al românilor”.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a refuzat să spună pe cine va desemna partidl său pentru funcția de premier.

Șefa PNL, Alina Gorghiu, spune însă că majoritatea parlamentară încă nu este sigură și că o alianţă cu partidele mici, care să adune 50% şi să îl susţină pe Dacian Cioloş pentru funţia de premier este încă posibilă.

Orice meci se joacă până la capăt. Şi cu obiectivul pe care l-am fixat, si anume acela de a încerca să facem o majoritate parlamentară pentru proiectul Dacian Cioloş prim-ministru, e un proiect care încă se joacă. Depinde foarte mult de rezultatul final, va depinde de rezultatul celorlalte partide mici, dacă vor intra sau nu în Parlament”, a spus ea.

Pentru Nicușor Dan, președintele USR, scorul obținut de partidul său este „o victorie incredibilă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri