Știi pe cine votezi? | Listele candidaților în fiecare județ

Data actualizării: Data publicării:
alegeri-2014-sectie-vot-stampila-Copy

Pe 11 decembrie suntem așteptați să alegem viitorul legislativ. Vor fi cu 124 mai puțini parlamentari, pentru că se revine la votul pe liste, adică vom vota partidul, și nu omul. La alegerile din 2012 au intrat în Parlament 588 de senatori și deputați. Aproape 6.500 de candidați s-au înscris în cursa de anul acesta, pentru a-i reprezenta pe români. Însă cine sunt ei? Știți pe cine să votați? 

alegeri-2014-sectie-vot-stampila-Copy

Vă prezentăm mai jos candidații fiecărui partid și independenții care vă cer votul (click pe linkul dorit pentru a accesa lista respectivă):

LISTA CANDIDAȚILOR DIN BUCUREȘTI

LISTA CANDIDAȚILOR DIN DIASPORA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN ALBA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN ARAD

LISTA CANDIDAȚILOR DIN ARGEȘ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN BACĂU

LISTA CANDIDAȚILOR DIN BIHOR

LISTA CANDIDAȚILOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD

LISTA CANDIDAȚILOR DIN BOTOȘANI

LISTA CANDIDAȚILOR DIN BRAȘOV

LISTA CANDIDAȚILOR DIN BRĂILA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN BUZĂU

LISTA CANDIDAȚILOR DIN CARAȘ-SEVERIN

LISTA CANDIDAȚILOR DIN CĂLĂRAȘI

LISTA CANDIDAȚILOR DIN CLUJ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN CONSTANȚA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN COVASNA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN DÂMBOVIȚA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN DOLJ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN GALAȚI

LISTA CANDIDAȚILOR DIN GIURGIU

LISTA CANDIDAȚILOR DIN GORJ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN HARGHITA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN HUNEDOARA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN IALOMIȚA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN IAȘI

LISTA CANDIDAȚILOR DIN ILFOV

LISTA CANDIDAȚILOR DIN MARAMUREȘ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN MEHEDINȚI

LISTA CANDIDAȚILOR DIN MUREȘ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN NEAMȚ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN OLT

LISTA CANDIDAȚILOR DIN PRAHOVA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN SATU MARE

LISTA CANDIDAȚILOR DIN SĂLAJ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN SIBIU

LISTA CANDIDAȚILOR DIN SUCEAVA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN TELEORMAN

LISTA CANDIDAȚILOR DIN TIMIȘ

LISTA CANDIDAȚILOR DIN TULCEA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN VASLUI

LISTA CANDIDAȚILOR DIN VÂLCEA

LISTA CANDIDAȚILOR DIN VRANCEA

Informații suplimentare privind alegerile

Potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt aproximativ 18,9 milioane de români cu drept de vot (18.906.721 - ultima estimare AEP).

În 2016 vor fi 312 deputaţi, cărora li se adaugă 16 deputaţi ai minorităţilor naţionale, şi 134 de senatori.

Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de patru deputaţi şi doi senatori.

Cum sunt împărţite posturile de parlamentar, pe judeţe

Norma de reprezentare este să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid este de 5 procente.

S-au înscris în cursa electorală aproape 6.500 de candidați.

O noutate pentru România la acest scrutin va fi votul prin corespondență, de care se bucură doar cetățenii români din diaspora.

Însă numai 8.889 dintre românii cu drept de vot din străinătate (dintr-un total de 609.962 ) au ales să voteze prin corespondență.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență sunt din Spania - 2794, Italia - 1228, Republica Moldova - 880, Marea Britanie - 594, Belgia - 382.

În diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română. Plicurile cu voturile prin corespondență se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Românii din străinătate care nu s-au înscris pentru votul prin corespondență pot vota ca și până acum la secții de vot deschise în străinătate. Consultați AICI lista, pe țări, cu adresele celor 417 secții de vot pe care România le organizează în străinătate.

Orice român din diaspora poate solicita să devină operator pentru o secție de votare care se înființează în localitatea unde este rezident sau domiciliază, urmând să fie remunerat pentru activitatea prestată.

O altă noutate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare. Nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot. Completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea.

De asemenea, va fi folosit în continuare sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie. În acest fel, alegătorii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au mai exprimat opțiunea electorală și în altă secție de votare. Acest sistem va fi introdus și la alegerile legislative din 11 decembrie și în secțiile de votare din străinătate.

Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, iar fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri