Au rămas și fără mandat, și fără imunitate

Data publicării:
daniel chitoiu zambitor

Ovidiu Silaghi și Daniel Chițoiu, candidați ALDE la alegerile din 11 decembrie, nu au reușit să-și reînnoiască mandatele. Cei doi vor fi, prin urmare, odată cu încheierea actualei legislaturi, fără imunitate. În trecut, amândoi au fost salvați de colegi de începerea urmăririi penale.

daniel chitoiu zambitor
Daniel Chițoiu, fost vicepremier și ministru de Finanțe

Fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta, Ovidiu Silaghi a încercat să obțină un nou mandat de deputat în județul Satu Mare. Deși a fost cap de listă pentru ALDE Satu Mare, fostul liberal, temporar înregimentat și în PSD, a ratat intrarea în viitorul Parlament, astfel că rămâne fără imunitate.

În august 2013, DNA a cerut Camerei Deputaților să încuviințeze începerea urmăririi penale a fostului ministru, acuzat de trafic de influență pentru fapte comise în perioada mai-decembrie 2012. Cererea avea să rămână fără obiect, deoarece, cu acceptul colegilor din PNL, Silaghi și-a dat demisia din Parlamentul României în septembrie 2013, pentru a merge în Parlamentul European și a continua mandatul de eurodeputat lăsat vacant de Cristian Bușoi. În mai 2014, aproape de terminarea mandatului de europarlamentar, Silaghi se reorientează politic spre PSD, astfel că, pe 25 mai 2014, la alegerile parțiale, candidează pentru un loc de deputat, cu susținerea social-democraților. Fostul ministru ajunge iar în Parlamentul României, în septembrie 2014 trecând din grupul PSD în cel al ALDE.

Daniel Chițoiu, și el ministru în guvernarea Ponta, și-a încercat norocul, duminică, din postura de fruntaș pe lista de candidați a ALDE Neamț. Nu a reușit să obțină mandatul.

În martie 2014, Chițoiu a fost salvat de colegi, care au votat împotriva cererii DNA privind încuviințarea urmăririi penale. Anchetatorii îl acuzau pe fostul liberal, în dosarul „Carpatica”, de abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat pentru fapte comise în perioada în care a fost ministru al Finanțelor.

Și alți actuali parlamentari cu probleme penale nu vor mai putea apela la clemența colegilor, după ce au ratat intrarea în viitorul Parlament. În această categorie intră, de exemplu, foștii miniștri Elena Udrea și Ion Ariton, deputații Sebastian Ghiță, Valerian Vreme și Cristian Rizea, precum și senatorul Alexandru Cordoș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri