Campania electorală care nu a început îl are în centru pe Dacian Cioloş

Data actualizării: Data publicării:
161106_PNL_MITING_07_INQUAM_Octav_Ganea_1

A fost agitaţie pe scena politică în ultima zi a săptămânii. PNL şi-a lansat candidaţii pentru alegerile de pe 11 decembrie într-un miting cu 20.000 de participanţi şi Dacian Cioloş. Lansări, dar discrete, au avut şi PMP, la Bucureşti, şi UDMR, la Cluj-Napoca. PSD a compensat prin prezenţa preşedintelui Liviu Dragnea într-o emisiune televizată. În fiecare dintre aceste ocazii s-au transmis mesaje şi s-au criticat adversarii politici. Oficial, campania electorală pentru alegerile parlamentare începe pe 11 noiembrie.

„Pentru mine, România guvernată cu bun simţ înseamnă România asumată prin propria conştiinţă. Lipsa implicării naşte monştri, e mult mai greu să ne batem cu aceşti monştri decât să o facem la timp şi să ne asumăm această implicare, prin vot şi tot ce trebuie făcut de Parlament şi Guvern”, a spus premierul în discursul ţinut în faţa celor 20.000 de simpatizanţi liberali care au purtat pancarte cu numele său.

„Am văzut aici și pe diferite pancarte, și în filmul care a fost prezentat... S-a vorbit despre lideri. Cred că România viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici. Cred că, mai mult ca oricând, România are nevoie ca fiecare dintre noi să acceptăm și să provocăm această schimbare, dar în primul rând în noi”, a spus Dacian Cioloş. „Pentru ca democrația să rămână o valoare care să transforme România avem nevoie de schimbare în politică, avem nevoie de schimbare în politică și în partidele politice. Sunt multe lucruri pe care partidele le-au învățat în acești 25 de ani, dar haideți să recunoaștem, sunt multe lucruri pe care trebuie să le uităm, legat de modul cum s-a făcut politică până acum și trebuie să avem onestitatea de la baza unui partid până la vârf. Să respirăm onestitate, să respirăm adevăr și să avem curajul, atunci când greșim, să recunoaștem și să avem forța să spunem că atunci când ne implicăm într-o astfel de acțiune, n-o facem pentru un interes propriu sau interesul unui grup care ne împinge în politică, ci o facem pentru că am venit în politică să dăruim.”

Dacian Cioloş a recunoscut astfel, în timpul mitingului PNL, că este implicat în politică. Până acum, ori de câte ori a fost întrebat, premierul a susţinut că va rămâne independent – tehnocrat – până la finalul mandatului acestui Guvern, urmând ca o eventuală decizie referitoare la implicarea sa politică să o iar după aceea.

„Eu mi-am ghidat acțiunea după propria conștiință (...) și nimeni, în nicio condiție, nu poate să îmi ceară și nu poate să vă ceară să mințim, să nu spunem adevărul de frica de a nu răni”, a mai spus Dacian Cioloş.

liviu dragnea - psd.ro

Declaraţiile de la mitingul PNL au fost taxate de Liviu Dragnea. Preşedintele PSD l-a acuzat pe premier că l-a plagiat, precizând că el a spus prima dată că România nu are nevoie de un lider mesianic.„Dacă vom câștiga alegerile, PSD va propune un prim-ministru care va forma un guvern cu o susținere bună, puternică în Parlament și care va pune în aplicare programul de guvernare la care noi am lucrat. (...). Am stabilit de la început că noi nu discutăm despre persoane, pentru că s-a discutat prea mult despre persoane. Am văzut și la domnul Cioloș în seara asta un mic plagiat, dar nu mă supăr — după ce am spus eu, marți, la o televiziune că România nu mai are nevoie sau nu are nevoie de lideri mesianici, România are nevoie de un program coerent, bazat pe cifre, care să genereze creștere economică, o dezvoltare a clasei de mijloc din România”, a spus preşedintele PSD.

Liviu Dragnea crede că, în lupta electorală, cel mai important este programul. „Ce se întâmplă dacă acel lider, între ghilimele mesianic, pe care îl propun partidele, care e mai frumos, mai deştept, mai moral, la un moment dat acel cineva care ar părea cel mai frumos, păţeşte ceva, fuge din ţară? Se trezeşte România după alegeri că a votat, că ne-au zis că este Ixulescu şi acea persoană a plecat din ţară...”, a spus acesta.

Prezenţa premierului la mitingul PNL nu a fost lăsată să treacă neobservată nici de fostul preşedinte Traian Băsescu, invitatul lui Tudor Muşat la 24/7. Liderul PMP a spus, la Digi24, că „s-a spart globul cu Cioloș, pentru că, prin participarea la mitingul PNL-ului, el și-a abandonat statutul de tehnocrat. Nu a rezistat, probabil, presiunilor PNL-ului și, probabil, și ale domnului președinte Iohannis".

„În momentul acesta, nu mai poate spune: sunt tehnocratul de la Victoria, în momentul acesta s-a angajat clar de partea PNL-ului. Neutralitatea s-a spulberat și cred că aici a fost o lipsă de inspirație sau, poate, de tărie de a rezista. Este clar că PNL-ul era extrem de interesat să-l atragă în fruntea PNL-ului, într-un fel sau altul, pentru că, pur și simplu PNL nu are lideri. (...) Este evident că au fost într-o înțelegere în care ideea a fost că Cioloș emite o platformă, după care va adera la ea PNL-ul, va adera și partidul lui Nicușor Dan și, uite așa, facem o majoritate. După părerea mea, au greșit tactic, chiar dacă strategia a fost bună în faza inițială, pentru că un Cioloș rămas la Palatul Victoria ferm pe poziție: nu mă amestec în politică, ar fi reușit să fie o locomotivă mai convingătoare decât coborât în sânul PNL-ului, cum a făcut astăzi", a spus Traian Băsescu.

kelemen hunor - fb (1)

Tot despre Dacian Cioloş a vorbit şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, la Cluj-Napoca. Întrebat de jurnalişti cum i se pare ideea ca actualul premier să primească aceeaşi funcţie după alegeri, acesta a spus că pare „o propunere corectă”. „Dacă alegerile vor da un rezultatul care le dă această posibilitate, cred că Dacian Cioloş este o propunere corectă. Personal am o părere bună despre el, dar de aici până la a deveni premier după alegeri este cale lungă”, a declarat Kelemen Hunor. „În sondajele noastre are o credibilitate bună. Nu foarte bună, dar e o credibilitate bună”, a adăugat preşedintele UDMR după lansarea candidaţilor Uniunii.

La evenimentul de la Cluj-Napoca, liderii maghiari au reluat teme vechi de campanie. Astfel, preşedintele de onoare al UDMR, Marko Bella, a propus ca guvernul să fie dat pe mâna formaţiunii sale. Iar actualul lider a vorbit, din nou, despre cum văd etnicii maghiari sărbătoarea naţională. Kelemen Hunor a spus că aceştia nu pot sărbători împlinirea a 100 de ani de la Unire deoarece acel moment a însemnat „o înfrângere”. Maghiarilor li s-a promis „egalitate în faţa instanţelor şi folosirea limbii materne” şi nu îşi doresc decât ca aceste promisiuni să fie asumate de „orice putere şi guvern”, a declarat preşedintele UDMR.

Recunosc că mi-a stricat și mie feng-shui-ul declarația domnului Kelekmen Hunor. Încerc să îmi revin. Face parte dintr-un registru care parcă îi aparține domnului Tokes. Vrea să ia mai multe voturi? Oricum au voturile asigurate, dar declarația rămâne. Eu nu le uit”, a replicat, într-o emisiune tv, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri