Cum puteți afla online unde veți vota pe 11 decembrie

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot alegeri_digi24

Mai este puțin timp până la alegerile parlamentare, însă nu toată lumea știe la ce secție de votare trebuie să se prezinte în data de 11 decembrie. Există însă o modalitate online prin care puteți afla această informație.

vot 2

Românii cu drept de vot urmează să se prezinte la urne pe 11 decembrie pentru a-și alege reprezentanții în Senat și în Camera Deputaților.

Dacă un alegător nu știe unde ar trebui să voteze, cea mai simplă metodă de a afla care este secția de votare la care e arondat este să acceseze RegistrulElectoral.ro și să introducă datele personale cerute, potrivit Avocatnet.ro.

Mai exact, în formularul online este nevoie de CNP, numele de familie și un cod aleatoriu de verificare generat automat de sistem, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

Apoi, după apăsarea butonului „Caută”, sistemul va afișa mesajul „Sunteți înscris/ă pe listele permanente ale secției de votare nr. ...”. Concret, se indică numărul secției de votare, adresa acesteia, dar și dotările disponibile, precum rampa de acces sau urnă mobilă. De asemenea, există și o hartă unde secția respectivă este marcată.

sectii votare

În cazul în care alegătorul constată că nu este înscris în Registrul electoral sau că este înscris cu date eronate, poate sesiza birourile judeţene sau filialele Autorității Electorale Permanente.

Sistemul afișează numai secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde persoana are domiciliul ori reşedinţa. Totuşi, alegătorii trebuie să știe că, dacă în ziua votării se află în altă localitate din cadrul aceluiași județ în care-și au domiciliul/reședința, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul acelui județ, așa cum prevede Legea nr. 208/2015. În acest caz, cetățenii sunt înscriși pe listele electorale suplimentare.

Registrul electoral reprezintă o bază de date centralizată în care sunt înregistrate și actualizate datele de identificare ale tuturor cetățenilor români cu drept de vot (inclusiv cei care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie, precum și cei care au domiciliul sau reședința în străinătate) și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Vezi și Listele candidaților în fiecare județ

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri