Cioloş, despre o guvernare PSD: "Ar fi un pericol pentru România"

Data actualizării: Data publicării:
161102_PNL_CN_CIOLOS_gorghiu06_INQUAM_Octav_Ganea

Premierul Dacian Cioloş a afirmat la un post de televiziune că şi-a pus problema să preia conducerea Partidului Naţional Liberal după alegerile din 11 decembrie, dar că nu a luat o hotărâre în acest sens.

161102_PNL_CN_CIOLOS_gorghiu06_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM - Octav Ganea

Nu cred că acesta e lucrul cel mai important. Mi-am pus problema asta dar nu am luat o hotărâre. Pentru mine important este acum să putem constitui o majoritate împreună cu PNL şi USR pentru a putea guverna şi pentru ca lucrurile despre care am tot vorbit anul acesta şi pe care am spus că n-am putut să le facem pentru că n-am avut o majoritate politică (...) Sunt gata să îmi asum lucrurile respective pentru anii următori dar am nevoie de o majoritate politică pentru asta. Şi de asta, cu toate ezitările pe care le-am avut la început, ezitări pentru că nici eu n-am simţit că locul meu e în politică şi de asta am intrat la guvernare la propunerea domnului preşedinte cu anumite ezitări, dar am zis «hai că îmi asum un guvern independent», însă am înţeles că anumite reforme consistente nu pot fi făcute fără o majoritate politică”, a declarat premierul Dacian Cioloş, întrebat dacă va prelua şefia Partidului Naţional Liberal după alegerile din 11 decembrie.

El a arătat că are nevoie de o majoritate politică, dar care să fie onestă şi care să funcţioneze pe aceleaşi prinicpii pe care funcţionează el, precizând că deşi ”lucrurile nu sunt perfecte probabil nici în PNL, sunt totuşi nişte schimbări care au început”.

”Şi haideţi să dăm credit! Nici eu nu sunt mulţumit sau nu cred că s-au făcut suficiente lucruri pentru ca chiar şi PNL să se reformeze. S-au făcut câţiva paşi. Dar pornesc cu creditul de încredere că dacă mergem împreună or să se facă mai mulţi paşi. Şi prefer să pot să spun am încercat decât să nu fi încercat”, a mai spus Cioloş, în interviul acordat News.ro.

"Ceva nu e în regulă acolo"

”Am văzut că PSD îşi propune să crească alocările bugetare la foarte multe ministere, să crească şi salariile. N-am văzut să introducă taxe noi, ci dimpotrivă se elimină anumite taxe conform Codului Fiscal, cum e TVA, taxa pe stâlp şi aşa mai departe. Şi, mai mult, îşi propun să menţină şi deficitul de sub 3%. Din calculele noastre, din ce mi-a arătat Ministerul de Finanţe pe estimările prezentate public de PSD, ceva nu e în regulă acolo. Ceva nu funcţionează. Sau deficitul ar trebui să fie de aproape 5% sau nu prea au cum să fie acoperite cheltuielile respective. Sau exagerează cu veniturile care ar putea fi”, a declarat Cioloş referitor la proiectul de buget prezentat miercuri de Liviu Dragnea.

Întrebat dacă i se pare sustenabil bugetul în viziunea PSD, şeful Guvernului a spus că sunt mai multe neconcordanţe: ”Ceva nu e-n regulă acolo la calcule. Sau cineva a greşit la calcule sau el are la bază nişte indicatori nesustenabili”.

În ceea ce priveşte propria proiecţie asupra bugetului pe 2017, prim-ministrul spune că a pornit ”de la nişte estimări realiste ale situaţiei în momentul de faţă”, care au în vedere o creştere economică în jur de 4%. 

Structura Guvernului

Dacian Cioloş a vorbit şi de unele schimbări care ar trebui aduse structurii unui viitor Cabinet: "Cred că trebuie undeva un loc, un minister, într-un fel sau altul, care să coordoneze o reformă a administraţiei, pentru că din punctul meu de vedere asta ar trebui să fie o prioritate cel puţin pentru prima parte a unui mandat de patru ani. Cred că ministere precum Educaţia, Sănătatea, politicile sociale are trebui să lucreze împreună pentru că sunt multe instrumente care ar trebui să se aplice coordonat. Deci, într-un fel sau altul, eu aş gândi un Guvern care, dincolo de structurarea pe ministere, aş vedea oricum un Guvern cu un număr mai redus de ministere decât în momentul de faţă, dar mai ales să fie un Guvern care să fie organizat în aşa fel încât mai multe ministere să poată să lucreze pe clustere, pe teme mari, pe programe mari. Cum spuneam, programul de investiţii şi de dezvoltare, program de reformă în administraţie, program de investiţii în educaţie şi sănătate, program pe anti-sărăcie, care să includă, la fel, mai multe ministere. Deci, eu aşa aş vedea structurate lucrurile".

Întrebat fiind dacă ar fi un pericol revenirea PSd la Guvernare, premierul Cioloş a răspuns afirmativ: "Eu cred că ar fi un pericol pentru România, în primul rând, să avem o guvernare populistă, o guvernare care să se bazeze pe minciună sau să se bazeze pe calcule nerealiste ale bugetului, care să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea economică şi creşterea economică sustenabilă, o guvernare care să vină cu o abordare naţionalistă şi care să creeze teamă şi ură în rândul oamenilor vizavi de străini, vizavi de Uniunea Europeană. Cred că da, acesta ar fi un pericol pentru România, care altfel e pe un trend pozitiv, aş spune eu, de dezvoltare, inclusiv economică".

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri