De ce a câștigat PSD? Explicațiile lui Cristian Tudor Popescu

Data actualizării: Data publicării:
ctp

PSD a câștigat alegerile parlamentare de duminică în virtutea unei inerții a electoratului care datează din 1990, grație structurilor din teritoriu, dar și a unei platforme emoționale de esență naționalistă, consideră Cristian Tudor Popescu. Iată explicațiile lui pentru o victorie care nu este deloc surprinzătoare:

„Nu s-a întâmplat nimic deosebit. E vorba de un lucru pe care puțină lume îl conștientizează: partidul social-democrat, sub diversele lui denumiri, PSD-ul, nu a pierdut niciun rând de alegeri din 1990 și până în această seară. '90, '92, în '96 nu a făcut guvernarea, pentru că a fost învins de o coaliție de dreapta, dar ca partid, luat separat, a avut cel mai mare număr de voturi. Întotdeauna. Și n-a putut fi învins decât de o coaliție.

Președintele actual al PSD, dl Dragnea, spunea acum vreo trei săptămâni: structurile din România, atât cele centrale, cât mai ales cele locale, sunt în continuare, în esență, cele de dinaninte de 1989. Și se oprea aici. Continuarea o facem noi, acum: de aceea PSD este cel mai mare partid din România, la 26 de ani după 1989. Pentru că...ce-a zis domnul Dragnea.

Deci, ce s-a întâmplat în seara asta? S-a întâmplat un lucru nor-mal. De-a lungul anilor, când s-a ieșit din această normalitate a victoriei PSD, s-a întâmplat în cazuri foarte speciale: emoții, întâmplări deosebite, care au mișcat o anumită parte a electoratului altfel indiferentă, inertă. Acum nu s-a întâmplat nimic. Iar ecourile celor întâmplate anul trecut pe vremea asta s-au stins. Ce să se întâmple altceva?”, a arătat jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu spune că, totuși, o noutate la aceste alegeri este platforma cu care PSD a câștigat alegerile și pe care o descrie ca „România este a românilor și cine a îndrăgit străinii mânca-i-ar inima câinii”. „Platforma PSD a fost antieuropeană, a și spus dl Dragnea, în seara aceasta: să trăim cu ce facem noi aici, nu cu importuri, ca și cum peste noapte se apucă el să reglementeze acordurile comerciale cu Uniunea Europeană”, a explicat jurnalistul. Această retorică a fost comună pentru PSD și ALDE, spune Cristian Tudor Popescu. „Uitați-vă la declarațiile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au spus cam același lucru - România să fie din nou a românilor, România pentru români, nu pentru Bruxelles, nu pentru Soros, nu pentru aștia care nu au nume românești”, a punctat jurnalistul. „Au reușit să emoționeze, au reușit să dea senzația că au recâștigat România, care era pierdută”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri