Explicaţia simplă pentru mutarea electoratului "fin" de la PNL la PSD

Data publicării:
stampila vot buletin roaep

Rezultatul alegerilor de duminică a fost o surpriză pentru sociologi. În primul rând, pentru că opţiunile electorale au contrazis aproape toate stereotipurile în privinţa votanţilor Partidului Social Democrat. „Nici măcar PSD nu estima aceste cifre. PNL a pierdut din bazinul electoral de bază, din cauza politicii catastrofale duse în ultimii doi ani”, a explicat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

La precedentele alegeri, PSD obținuse în special votul alegătorilor din mediul rural şi pe al celor care au, cel mult, studii medii. Lucrurile s-au schimbat, însă, la scrutinul de duminică - jumătate din votanţii de la oraş au pus ştampila pe listele social-democraţilor.

PSD a fost votat în măsură mai mare decât PNL de către alegătorii cu studii superioare.

Anumite tendințe se păstrează, dar de data asta vedem că alegătorii PSD sunt la fel de bine prezenți și în urban. (...) Alegătorii PSD, într-o proporție de 23,24 la sută, sunt cu studii superioare. Alegătorii PSD vin și din rândul tinerilor”, a arătat la Digi24 sociologul Dan Jurcan.

PSD şi PNL sunt la egalitate pe eşantionul de vârstă 25-34 de ani.

"PNL a pierdut din bazinul electoral de bază, nu mai poate veni cu scuza că PSD e votat de săraci, neinstruiţi, amărâţi, în timp liberalii sunt votaţi de cei fini.

PSD nu a făcut nimic deosebit, a fost identic cu sine, a folosit aceeaşi formulă, aceeaşi mită, aceeaşi pomană către popor. Ne găsim în situaţia politică şi morală din 1990. Atunci, FSN câştiga cu sloganul <nu ne vindem ţara> şi <nu dăm ţara pe mâna veneticilor>, care acum se numesc Soros, iar atunci se numeau Raţiu şi Câmpeanu.

Şi în 1990 a folosit acelaşi mecanism: să dăm străinii la o parte şi să dăm bani la <oamini>.

Nici măcar PSD nu a estimat această cifră, surplusul se datorează politicii catastrofale a PNL din ultimii doi ani, cei mai slabi din istoria acestui partid, care au pierdut din clipa celebrei fuziuni şi a conducerii Blaga – Gorghiu, care au pierdut alegători de la lună la lună”, a declarat la Digi24 Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri