Iohannis, despre desemnarea premierului: "Criteriile de integritate rămân în picioare"

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că partidele care au intrat în Parlament sunt chemate, mâine, la prima rundă de consultări. Șeful statului a precizat că „rămân în picioare” criteriile de integritate pe care a anunțat că trebuie să le îndeplinească viitorul premier și că nu se teme de un eventual demers de suspendare pe care l-ar putea declanșa PSD.

klaus iohannis tribuna presidency

Mâine, am prima rundă de consultări și vom vedea ce-și imaginează fiecare partid. Criteriile de integritate le-am enunțat înainte de campania electorală ca să fie cunoscute și să nu avem discuții după. Și ele rămân în picioare”, a precizat șeful statului.

Președintele a explicat că respectivele criterii nu sunt condiționate de vreo lege, referindu-se la Legea nr. 90/2001, ale cărei prevederi îl împiedică pe Liviu Dragnea să ocupe vreo funcție în viitorul Guvern. „Eu nu am condiționat și nu am legat, atunci când am enunțat criteriile de integritate, de nicio lege. Dacă legea va rămâne sau nu depinde de Parlament, de Curtea Constituțională. Atunci când vom avea ceva vom discuta ceva”, a punctat președintele.

Ferm a răspuns Klaus Iohannis și atunci când a fost întrebat de jurnaliști dacă va solicita PSD să facă o altă nominalizare în afara lui Liviu Dragnea: „Acum, persoana va fi desemnată de mine”.

Scenariile suspendării și dizolvării Parlamentului

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare în eventualitatea în care nu ține cont de nominalizarea PSD, președintele a răspuns: „Nu mă tem de niciun demers politic legitim”.

Chestionat cât de departe este dispus să meargă în problema desemnării premierului, președintele a răspuns: „Deocamdată, nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz. Mâine începem”. Cât despre scenariul împingerii lucrurilor spre o dizolvare a Parlamentului și alegeri anticipate, Klaus Iohannis a precizat: „Eu nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că, până la urmă, toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ și va lucra la formarea unui guvern”.

Șeful statului a precizat că nu a avut după alegeri vreo întâlnire cu actualul premier, Dacian Cioloș. Întrebat dacă mai este posibil proiectul „Dacian Cioloș premier”, Klaus Iohannis a răspuns: „Asta o să-mi spună partidele probabil mâine”.

Președintele a refuzat, totodată, să comenteze rezultatele obținute în alegeri de PNL, fostul său partid. „Le vor comenta cei din PNL și toți analiștii care sunt preocupați de aceste alegeri”, a precizat Iohannis.

„Cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus”

În schimb, președintele a aprecizat buna organizare și desfășurare a alegerilor. „Trebuie să remarcăm că alegerile au decurs în linişte, fără incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate și este cazul, și vreau, să mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, rata de participare de aproximativ 39,5% este mică, dar se încadrează în tendința scrutinelor anterioare. „Eu mi-am dorit să avem o participare mai bună, dar consider că cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus și sunt mulțumit că alegerile s-au încheiat bine”, a precizat președintele.

Administrația Prezidențială a anunțat deja programul consultărilor de mâine.

La alegerile parlamentare de duminică, PSD a obținut cele mai multe voturi: 45,71% la Senat și 45,55% la Camera Deputaților. Pe locul doi, s-a situat PNL (cu 20,42% din voturi la Senat și 20,04% la Camera Deputaților), iar pe locul trei, USR (cu 8,88% din voturi la Senat și 8,83% la Camera Deputaților). Cifrele au fost comunicate de Biroul Electoral Central după validarea a 99,82% din procesele verbale primite de la secțiile de vot.

Ca urmare a rezultatului slab înregistrat de PNL, președintele partidului, Alina Gorghiu, și-a prezentat demisia. La această oră, liberalii se reunesc pentru a-și stabili conducerea interimară până la organizarea Convenției Naționale. Potrivit unor surse din partid, cel mai vehiculat nume pentru a prelua temporar șefia PNL este cel al Ralucăi Turcan, președintele PNL Sibiu, filiala care a obținut la scrutinul de duminică cel mai bun scor (peste 39% din voturile valabil exprimate).

Cât despre formarea noului Guvern, câștigătorii alegerilor, social-democrații, spun că așteaptă repartizarea mandatelor, pentru a vedea dacă PSD va avea singur majoritatea parlamentară, și după aceea vor anunța pe cine propun pentru funcția de premier. Fostul premier Victor Ponta a explicat, la o televiziune, că și dacă i-ar lipsi PSD două-trei-patru mandate, problema s-ar putea rezolva chiar în prima zi de lucru a noului Parlament. „Nu scrie în Constituţie partidul care a obţinut în alegeri majoritate absolută, ci spune cel care are o majoritate absolută în Parlament. Ori noi asta vom şti luni seara sau marţi după ce se depune jurământul şi după ce fiecare parlamentar anunţă din ce partid face parte şi din ce grup face parte. Şi dacă acum, la repartizare, ne lipsesc două, trei mandate, eu cred că vor fi poate doi, trei, patru parlamentari care luni vor vrea să fie în PSD şi atunci, conform articolului 103 din Constituţie, nu se mai fac consultări cu celelalte partide”, a explicat Ponta raționamentul social-democraților. Cu alte cuvinte, am putea asista la traseism încă din prima zi a Legislaturii 2016-2020.

Alianța PSD-ALDE va avea oricum majoritatea parlamentară, dar sunt voci care spun că social-democrații sunt deschiși și unei colaborări cu UDMR la guvernare.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că nu a discutat cu PSD despre formarea viitorului Executiv. „Toate variantele pot fi discutate şi probabil că la un moment dat trebuie şi discutate, dar nu intru în speculaţii în acest moment, n-ar fi corect să spun eu că vom face ceva pentru care nu există nicio solicitare”, a declarat Hunor la RFI.

Tot din PSD au fost lansate mai multe declarații potrivit cărora Liviu Dragnea ar fi „cea mai legitimă persoană pentru a conduce Guvernul”. „Cu această formulă trebuie să mergem la Palatul Cotroceni! Justiţia nu a interzis, prin sentinţă, dreptul de a alege şi de a fi ales al domnului Dragnea. Preşedintele ţării trebuie să se obişnuiască cu ideea că cea mai legitimă persoană pentru a conduce guvernul şi pentru a aplica Programul de guvernare apreciat de români este preşedintele PSD”, a declarat, luni, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri