Legea care i-ar interzice lui Liviu Dragnea să fie premier

Data actualizării: Data publicării:
160920_ICCJ_DRAGNEA_009_INQUAM_Octav_Ganea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu exclude posibilitatea de a deveni premier, după victoria obținută de social democrați la alegerile de duminică. Există însă o piedică: Legea 90/2001 spune că din Guvern nu poate face parte o persoană care are o condamnare penală, în urma unei sentințe definitive.

160920_ICCJ_DRAGNEA_009_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Conform legii privind funcționarea Guvernului României, din executiv pot face parte doar persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în incompatibilitate.

Or, Liviu Dragnea are o condamnare penală definitivă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul referendumului din 2012. Preşedintele PSD a fost acuzat că, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, ar fi pus la punct un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.

Judecătorii nu i-au interzis însă lui Liviu Dragnea dreptul de alege și de a fi ales, astfel că acesta a obținut un nou mandat de deputat la alegerile de duminică.

PSD are peste 45% din voturi, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, iar după redistribuirea mandatelor, va fi aproape de majoritatea simplă. Alături de aliații din ALDE, cu care pot forma majoritatea, social-democrații pot face președintelui o propunere de premier.

Deja, fostul șef al PSD Victor Ponta și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, au spus răspicat că președintele partidului este cel care trebuie să ocupe funcția de premier.

Liviu Dragnea nu a dat răspunsuri clare la întrebările jurnaliștilor pe această temă. „Nu am zis încă NU la varianta Dragnea”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri