Liviu Dragnea vs Dacian Cioloş | Despre salarii, principii şi minciuni

Data actualizării: Data publicării:
CIOLOS DRAGNEA AGERPRES
Foto: Agerpres

Campania electorală se încheie, oficial, sâmbătă, 10 decembrie, la ora 7:00. Cu exact 24 de ore înaintea deschiderii secţiilor de votare. A fost o campanie electorală puţin vizibilă, fără marile mitinguri din alte vremuri şi fără dezbateri televizate furibunde. Privind în ansamblu, se poate spune că această campanie electorală pentru alegerile parlamentare s-a redus la schimbul de replici, de la distanţă, dintre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul care nu candidează, Dacian Cioloş.

Starea economiei

19.09.2016, Liviu Dragnea: „Astăzi, Dacian Cioloş nu a vorbit în limba română, a vorbit limba tehnocraţilor, o limbă care sună străin şi o limbă care este ruptă de realitate. Să prezint în mod real care sunt adevăratele cifre ale dumneavoastră. Cifra ZERO, de două ori. Zero este procentul fondurilor europene absorbite de dumneavoastră din exerciţiul financiar 2014-2020. A doua cifră ZERO, ZERO companii româneşti care au primit ajutor de stat.”

19.09.2016, Dacian Cioloş: „Domnul Dragnea îmi spune că nu înţelege româna pe care o vorbesc, nu ştiu, probabil, eu nu vorbesc şi nici nu vreau să învăţ limba română a demagogiei, a populismului, a spune lucruri doar de dragul de a da bine. Sigur, spuneaţi că creşterea economică nu se vede în buzunarele oamenilor. Poate nu se vede încă, problema e că această creştere nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice şi probabil că asta afectează mai mult. Atunci când acest guvern e acuzat că nu face destul şi că nu vorbeşte destul, ar trebui să ne uităm dacă nu cumva în trecut s-a vorbit prea mult şi s-a făcut prea puţin.”

Cuminţenia Pământului

4.12.2016, Dacian Cioloş: „Nu am strâns suma de 6 milioane de euro pe care ne-am asumat-o. Intenţia e în continuare să o achiziţionăm, eu cred că e un lucru bun. Nu vreau să fac din Brâncuşi un agent electoral pentru nimeni.”

18.10.2016, Liviu Dragnea: „Am asistat luni de zile la o campanie personală pentru Cuminţenia Pământului, în condiţiile în care aici se vorbeşte de o sumă uriaşă, de 11 milioane de euro, despre care nimeni nu ştie cum a fost negociată. Dumneavoastră credeţi că se impune o anchetă a procurorilor? Dacă nu era un guvern de tehnocraţi şi era un guvern politic, acuma eram deja în plină anchetă. Adică sunt protejaţi. Cred că am fost destul de clar.”

Majorarea salariilor

7.11.016, Liviu Dragnea: „Astăzi a fost o zi importantă în Camera Deputraţilor, pentru că era supusă la vot o lege care permite majorarea salariilor pentru medici şi profesori cu 15%. Am adoptat-o. Este important să nu minţi. Le-am şi spus astăzi, să nu foloseşti date false ştiind că sunt false, inducând în eroare instituţii publice, cum e Parlamentul, minţind cetăţenii şi punând în pericol securitatea naţională. Să vă dau câteva cifre. Aceşti tehnocraţi ne tot spun că nu sunt bani şi că, dacă se adoptă legea, bubuie deficitul. Şi, cu cinism total, ei spun că nu sunt bani şi noi vorbim de un impact bugetar al acestei legi de 1,6 miliarde de lei.”

4.12.2016, Dacian Cioloş: „Problema cu ce s-a votat în Parlament nu e doar impactul bugetar necalculat, ci modul cum se face repartizarea. Parlamentul a votat o creştere procentuală care se aplică la grila respectivă sşi care adânceşte dezechilibrele pe care noi vrem să le corectăm. Cu sistemul ăsta de creştere, creştem problema inechităţilor şi asta e problema mare în Romania, în sistemul de salarizare, din 2010 încoace. Facem creşteri procentuale, anunţăm public că vor creşte salariile medicilor sau profesorilor, dar salariile mari, net şi nominal vorbim, salariile mari primesc mult mai mult decât salariile mici şi se adânceşte această diferenţă nejustificată.”

Rolul premierului în campanie

13.10.2016, Dacian Cioloş: „Din punctul meu de vedere, dincolo de ceea ce afirmă PNL şi USR, e important să avem o discuţie pe principii, valori, teme mari pe care să lucrăm şi apoi cetăţenii trebuie lăsaţi să decidă dacă aceste valori, principii, teme pot face obiectul unui program de guvernare. Eu am mai spus că nu candidez, dar nu mă împiedică să am opinii, puncte de vedere.”

25.10.2016, Liviu Dragnea: „În această sală, pe acest loc, anul trecut stătea domnul Dacian Julien. Codrin Ştefănescu l-a întrebat de trei ori, dacă va rămâne tehnocrat şi dacă se va implica în campanie. Şi a spus sub cuvânt de onoare că NU. Asta înseamnă că este mincinos.”

Eliminarea taxelor

10.10.2016, Liviu Dragnea: „Vorbim de 50% din taxele nefiscale pe care le plătesc cetăţenii români şi o valoare peste 80% a acestora, cantitate de timp uriaşă pentru a plăti taxele. Pentru toate bugetul va asigura sumele necesare pentru instituţiile care primeau în bugetele proprii aceste taxe.”

25.10.2016, Dacian Cioloş: „E uşor să tai taxe şi poate să fie chiar impresionant din punct de vedere electoral. Dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc. Nu neapărat ce taxe pui în loc. Însă nu cred că trebuie să trecem dintr-o extremă în alta. Deci susţinem ideea de promovare care să ducă la debirocratizare şi eliminare de taxe. Am dat aviz pozitiv acestui proiect de lege, cu observaţii că eliminând anumite taxe, punem presiune pe buget, ceea ce se traduce într-o creştere a impozitelor.”

Miniştrii viitorului Guvern

6.12.2016, Dacian Cioloş: „Vor fi şi miniştri care nu sunt membri de partid, sau cel puţin eu îmi doresc lucrul acesta. Dar, chiar şi din echipa actuală sunt câţiva miniştri care nu sunt membri de partid şi cu care mi-aş dori să continuu.”

05.12.2016, Liviu Dragnea: „Oamenii politici au vreo boală? Problema nu e dacă eşti om politic sau nu. Problema e dacă eşti de bună credinţă şi ştii. Ai autoritate, ştii domeniul respectiv. Formarea guvernului nu e un concurs de frumuseţe. O poziţie de ministru nu este o recompensă, o poziţie de ministru este o responsabilitate.”

Sărăcia, asistenţa socială

5.12.2016, Dacian Cioloş: „E interesant de văzut că exact în bazinele electorale ale PSD, un partid cel puţin afişat de stânga, orientat spre nevoile oamenilor, exact acolo avem şi pungile de sărăcie cele mai mari. Exact în zona de sud şi de est. Oare de ce? Judeţul Teleorman, care a fost condus de domnul Dragnea, acolo avem cei mai mulţi asistaţi sociali. Încă o dată, problema nu e că li se dau ajutoare sociale celor care într-adevăr au nevoie. Problema e că acest lucru se petrece de ani de zile. De ce? Aceasta ar trebui să fie una din întrebările autorităţilor.”

6.12.2016, Liviu Dragnea: „Iniţial, n-am vrut să răspund la o astfel de abordare mizerabilă din partea unui prim-ministru în funcţie. Ca să fii prim-ministru în funcţie şi să jigneşti locuitorii dintr-un judeţ, o parte din ţara pe care tu vrei s-o conduci, eu nu cred că s-a mai întâmplat undeva în lume şi nu s-a mai întâmplat niciodată în România. Aşa cum se dă tehnocrat domnul Dacian Cioloş, cu un CV foarte frumos, te-ai fi aşteptat de la acest om să fie unul al cifrelor, să spună adevărul, să dea date reale. Sunt profund dezamăgit de modul în care se comportă Dacian Cioloş acum. O să spun mai multe lucruri după alegeri despre Dacian Cioloş, pentru că eu nu vreau să folosesc. Nişte lucruri, nişte informaţii ştiute în campania electorală. Vacanţele petrecute la ţară nu se pun.”

Eliminarea taxei radio -TV

17.10.2016, Liviu Dragnea: „Taxele radio și tv, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice: sunt absolut convins că știți că, de exemplu, cineva care are o firmă plătește de două ori această taxă, o dată ca persoană fizică, o dată ca persoană juridică. Vreau să discutăm foarte sincer. La această oră, așa cum este legislația făcută, există control politic asupra TVR prin simplul fapt că acolo, la acea instituție, conducerea este votată de Parlament, conducerea executivă, ceea ce nu e normal. Controlul politic va dispărea de la TVR și de la Radio în condițiile în care propunerea noastră de lege va fi adoptată.”

25.10.2016, Dacian Cioloş: „Din câte am inţeles, e eliminată taxa tv, în momentul de faţă suntem în afara legii, pentru că din câte m-au informat colaboratorii, legea spune că statul nu poate să finanţeze o televiziune publică 100% din bugetul de stat, din mai multe motive, pe care nu vreau să le dezvolt aici. Unul din elementele de independenţă a televiziunii publice e legată şi de sursa de finanţare, deci trebuie să ne gândim la de fapt la ce vrem în loc şi chiar m-aş bucura ca cei care au decis aceste lucruri să ne spună la ce se gândesc pentru viitor. Noi mai avem din mandat câteva luni de zile, dar dacă ar exista o perspectivă cel puţin pentru televiziunea română să ştie viziunea partidelor politice legat de modul de finanţare al televiziunii atunci am putea discuta altfel. Eu nu vreau să intru intr-o dispută de nicio natură cu nimeni legat de acest lucru, doar că trebuie să fim responsabili în deciziile pe care le luam.”

Eliminarea taxei de mediu

25.10.2016, Dacian Cioloş: „În momentul de faţă, cu eliminarea acestei taxe, practic eliminăm şi sursa de finanţare pentru fondul de mediu pentru anul viitor, deci asta înseamnă că nu ar mai trebui să avem programul rabla sau ar trebui să îl alimentăm cu bani de la buget, deci sper eu să găsim împreună inţelepciunea să reducem cât mai mult posibil taxele şi birograţia pentru români. Şi, pe de altă parte, eliminarea taxelor nu înseamnă neapărat şi el birocraţiei, dimpotrivă, ea poate să fie amplificată. Dar, cu siguranţă, sunt multe taxe pe care românii le plătesc în momentul de faţă şi care nu prea îşi au rostul, care înseamnă mai multă birocraţie, însă trebuie să ne gândim pe de altă parte şi la ce punem în loc pentru a putea finanţa alte programe care sunt tot în interesul românilor şi mai ales în interesul viitorului şi a perspectivei de evoluţie a unor sectoare în România.”

17.10.2016, Liviu Dragnea: „Taxa de timbru pentru autovehicule. Eliminarea ei, în primul rând, va conduce la impulsionarea tranzacțiilor în domeniu, dar, totodată, și la reducerea timpului necesar pentru achiziționarea și înmatricularea unei mașini. Această măsură - vreau să fiu foarte clar - va avea impact doar asupra bugetului Agenției Fondului de Mediu, dar vreau să vă spun un lucru: bugetul, banii încasați prin această taxă încasați de Agenția Fondului de Mediu n-au plecat din această agenție, n-au fost folosiți, au stat, au zăcut și zac în conturi bancare sau în depozite bancare.”

Spaţiul Schengen

29.08.2016, Dacian Cioloş: „De mai bine de 5 ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice care, în acest moment, mi se par total depăşite de realităţile cu care ne confruntăm cu toţii. Nu am reuşit la nivel colectiv să găsim cele mai bune soluţii. Mai mult, în dezbaterile mult prea fierbinţi care au urmat, am pierdut ceva din coeziunea politică a procesului decizional la nivelul Uniunii Europene.”

21.10.2016, Liviu Dragnea: „România și-a îndeplinit toate condițiile pe care trebuia să le îndeplinească, așa cum scria în documente, pentru a fi admisă în Schengen. De ce nu suntem în Schengen, până la urmă? E bine pentru Europa acest lucru? Am auzit de câteva luni de zile sau am fost hrăniți cu speranța și de președintele Iohannis, și de Dacian Cioloș, de acest cuplu minunat. Domnul Iohannis, domnul Cioloș, care este prieten la cataramă, am înțeles, cu domnul Juncker, au spus că vom fi primiți în Schengen doar datorită lor. Nici măcar n-au fost în stare să țină pe ordinea de zi la Consiliul JAI zilele trecute acest subiect! I-ați auzit spunând ceva?”

Fraudarea alegerilor

16.11.2016, Liviu Dragnea: „Eu îmi exprim îngrijorarea în ceea ce priveşte coordonarea şi organizarea acestor alegeri. Pe noi ne interesează un singur lucru: alegerile să fie organizate foarte corect. Doi, să avem garanția că aplicarea softului care generează repartizarea mandatelor se va realiza corect, pentru că și pe acest subiect este o întrebare plecată de la AEP către BEC.”

4.12.2016, Dacian Cioloş: „Ştiţi că de la locale am introdus sistemul de verificare în timp real al celor care votează, acele tablete au şi o cameră de luat vederi. Deci, după ce se termină procesul de vot, în care tehnicianul introduce datele, se retrage într-un colţ şi pune camera pe zonă în care se face numerotarea voturilor.”

Platforma #România100

2.11.2016, Dacian Cioloş: „Doresc să vă mulţumesc totodată pentru semnalele pe care le-aţi dat deja legat de platforma #România100 pe care am propus-o. Acesta este şi scopul prezenţei mele aici. Sper să putem construi în jurul acestei platforme un proiect în care să propunem României un alt fel de a guverna. Nu le-am propus doar pentru ca acele principii să fie susţinute prin afirmaţii publice, cred că acele principii pot să stea la baza şi trebuie să stea la baza unui program de guvernare. Programul de guvernare vine din partea dumneavoastră, a celor care mergeţi în alegeri. Dar, dacă acel program de guvernare este construit având la bază aceste principii şi dacă odată câştigate alegerile acel program de guvernare se pune în aplicare, respectând în fiecare acţiune şi decizie pe care o luăm acele principii, cred că avem o şansă să câştigăm încrederea oamenilor.”

18.10.2016, Liviu Dragnea: „Este o încercare eșuată de a masca faptul că cei pentru care muncește Dacian Cioloș, că nu muncește pentru români, să acopere faptul că celelalte două partide care îl susțin n-au un program de guvernare și să încerce să mute discuția pe iluzii, pe care le-au definit sau le-au denumit principii.”

Conversia creditelor

25.10.2016, Liviu Dragnea: „Reconversia creditelor în franci elvețieni a fost dusă până la final și aprobată prin vot de toate partidele zilele trecute. Vorbim aici de câteva sute de mii de români care au suferit o mare nedreptate, au încheiat niște contracte mergând pe încredere totală în sistemul bancar. Și această lege a fost atacată la Curtea Constituțională de acest Guvern, Guvernul Iohannis-Cioloș-PNL.”

25.10.2016, Dacian Cioloş: „E important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar datorită ratelor la bancă, în urma modului în care au evoluat aceste credite. Deci nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elveţian, să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme. Acesta a fost motivul pentru care am trimis această lege la Curtea Constituţională şi, în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la Curtea Constituţională, vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată să fie aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior după ce îşi face efectele.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri