Număr record de parlamentari în legislatura 2012-2016

Data publicării:
structura parlament 2012

Alegerile din 11 decembrie aduc noutăţi importante în privinţa numărului de parlamentari. Spre deosebire de legislatura care tocmai se încheie, vom avea un număr fix de senatori şi deputaţi. Vom avea de ales cu 122 de parlamentari mai puţin decât acum patru ani. Mai exact, 466. Să vedem însă ce s-a întâmplat în ultimii patru ani în privinţa configuraţiei politice a Parlamentului.

Legislatura 2012-2016 a fost o premieră. Am avut 588 de parlamentari, cei mai mulţi de după 1990 încoace. A fost o surpriză pentru toată lumea însă lucrurile nu au rămas aşa până în 2016, pentru că, din cauza traseismului politic, unele grupuri parlamentare au dispărut, altele au apărut.

Atât de mulţi deputaţi au fost în 2012, încât nu aveau loc în sala de plen. A fost nevoie să fie amenajate, pentru prima dată, şi balcoanele pentru activitate parlamentară. Mai precis, au fost 471 de deputaţi, cu 78 mai mulţi decât în legislaturile precedente.

În legislatura 2008-2012, la Senat au fost 137 de aleşi. În 2012, au ajuns aici 176 de senatori, cu mult mai mulţi decât se aştepta toată lumea. A fost o surpriză şi pentru administratorii de aici, de la Senat, pentru că a trebuit să reconfigureze sala de plen, astfel încât să încapă toţi. Aşa că, în spatele sălii, au mai pus un rând de mese şi de scaune.

În urma alegerilor, au intrat în Parlament două mari alianţe. USL, cu 395 de mandate, un record. Uniunea Social Liberală era formată din PSD, UNPR, PNL şi PC.

A doua alianţă a fost ARD, cu doar 80 de mandate şi cuprindea trei partide: PDL, Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi PNŢCD.

Au mai trecut pragul electoral PPDD, cu surprinzătoarea cifră de 68 de mandate şi UDMR, cu 27 de mandate.

Nimic nu mai seamănă cu ce era în Parlament în 2012. Din cele două mari alianţe nu mai avem niciuna. Este de notorietate ruperea USL, dar au dispărut şi alte grupuri parlamentare, cum ar fi cel al democrat-liberalilor. De altfel PDL nu mai există în acest moment, a fuzionat cu liberalii formând noul PNL.

Modificări sunt şi la nivelul partidelor mai mici şi în Cameră şi la Senat. Surpriza alegerilor parlamentare din 2012 a fost PPDD. Doar că la un moment dat membrii acestui partid au început să plece şi după o anumită perioadă de timp acest grup s-a desfiinţat.

Un traseu interesant au avut şi cei de la UNPR, iniţial au fost în grupul PSD, au început să racoleze puternic senatori şi şi-au făcut propriul grup. Aceiaşi senatori au început să plece şi cei de la UNPR au trebuit să fuzioneze cu PMP.

O mişcare importantă şi interesantă au făcut şi cei de la PC care au fuzionat cu PLR, partidul lui CPT şi au format ALDE.

Spre deosebire de votul uninominal din 2012, care a dus la expandarea Parlamentului, acum avem alegeri pe liste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri