SONDAJ IRES. Ce cred românii despre parlamentari

Data actualizării: Data publicării:
ires

Pe 11 decembrie românii îi aleg pe oamenii care îi vor reprezenta în Parlament vreme de patru ani. Care sunt criteriile alegătorilor? Ce ştiu românii despre parlamentari şi ce cred despre ei? Răspunsurile vin de lau sondaj IRES, realizat pentru Digi24.

Cei mai mulți români nu sunt interesați de politică și nu sunt la curent cu activitatea Parlamentului.

Astfel, foarte mult interesați de politică sunt doar 13% dintre respondenţi, destul de mult – 19%, nu prea mult - 39%, deloc - 28%.

La întrebarea „În ce măsură sunteți informat despre activitatea Parlamentului României?”, 7% spun că în foarte mare măsură. În mare măsură spun 26% dintre cei chestionaţi, în mică măsură - 36% dintre respondenţi, iar în foarte mică măsură - 30% din cei chestionaţi.

De altfel, potrivit sondajului, românii nu au nici încredere în Parlament. Doar 10% dintre români spun că au încredere în Legislativ. În partide politice aproape la fel de puţină încredere: 11%. 27% dintre respondenţi spun că au încredere în Consiliul Judeţean sau, în cazul bucureştenilor, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. De mai multă încredere beneficiază Consiliul local: 32 de procente. Iar cea mai mare încredere o au românii în Primărie: de 41% dintre cei chestionaţi.

În actualul Parlament, avem senatori şi deputaţi care, în patru ani de mandat, nu au luat cuvântul nici măcar o dată. Sunt senatori sau deputaţi pe care nu îi cunoaşte nimeni. Sunt un fel de aleşi invizibili, dar care pot conta decisiv la votul unei legi cruciale. Întrebarea sociologilor: „Cunoaşteţi numele unui parlamentar care vă reprezintă în actualul Parlament?”

Răspunsurile primite: Nu cunosc niciun parlamentar care mă reprezintă - au răspuns cei mai mulţi: 71% dintre respondenţi. Da au răspuns doar 28%. 1% nu au dorit să răspundă la această întrebare.

Cum își aleg românii parlamentarii? Cei mai mulți (38%) spun că ţin cont de omul care candidează. 21% dintre cei chestionaţi spun că cel mai important lucru este susţinerea primarului pentru candidaţi. Programul de guvernare al partidului este esenţial pentru 20% dintre respondenţi. 11% ţin cont în primul rând de partidul din care fac parte candidatii. Campania electorală este decisvă pentru doar 3 procente dintre cei chestionaţi. Nu știu care este cel mai important lucru când votează la alegeri 4%, iar 3% nu răspund.

Sondajul IRES comandat de Digi24 a fost realizat în Perioada 1-2 noiembrie 2016, pe un eşantion de 1.224 de persoane. Sondajul a fost realizat prin metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este de +/-2,8%.

Dan Jurcan, sociolog IRES:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri