The Economist: Handicapul PSD în campanie, condamnarea lui Dragnea

Data publicării:
dragnea

Corupția este unul dintre cele mai importante subiecte în politica românească. Tocmai de aceea, PSD a traversat campania electorală cu un handicap - liderul său, Liviu Dragnea, este condamnat definitiv pentru tentativă de fraudă a refererendumului de suspendare a președintelui, o sentință considerată de mulți politică, însă în contextul politic românesc, unde partidele sunt asociate cu corupția, astfel de lucruri sunt relative, scriu cei de la The Economist.

 

dragnea

"Există temerea că ofensiva împotriva corupției din România, care a ajuns un model în regiune, ar putea încetini după victoria PSD", scriu jurnaliștii britanici. În ultimii șapte ani, DNA a trimis în judecată peste 1.000 de persoane pe an, mulți dintre cei acuzați fiind și condamnați. Nu doar Dragnea are probleme în justiție, ci și fostul premier PSD, Victor Ponta, scrie publicația economică.

Președintele Klaus Iohannis, care se bucură de reputația unui om onest, notează revista britanică, a promis că nu va desemna o persoană condamnată pentru acte de corupție în poziția de prim-ministru. În plus, PSD se va coaliza în Parlament cu ALDE, partidul care a atacat în repetate rânduri DNA-ul și a cerut schimbarea Codruței Kovesi.

"Unii văd în victoria PSD-ului, care a venit cu promisiuni de măriri de salarii, semnalul că furia publică împotriva actelor de corupție și nepotism lasă loc îngrijorărilor economice", scrie The Economist. Este un moment de cumpănă pentru România, în condițiile în care acum este pusă la încercare  rezistența instituțiilor publice și a justiției.

Eforturile anticorupție din România au fost apreciate în repetate rânduri de Comisia Europeană, scriu ziariștii britanici, care afirmă că România se plasează în contrast cu multe alte state din regiune, inclusiv Ungaria lui Viktor Orban, Bosnia, Moldova sau Serbia. Există temeri că și partidul de guvernământ din Polonia se îndreaptă tot mai mult spre modelul Orban din Ungaria.

Potrivit The Economist, contrastul cel mai puternic este cu Bulgaria, unde corupția s-a dublat în ultimii cinci ani, conform unui raport independent. Comisia Europeană a cerut recent Bulgariei să înființeze un organism anticorupție similar DNA-ului din România, lucru puțin probabil după ultimele mișcări politice ale președintelui ales Rumen Radev.

"Lecția pe care mulți politicieni au învățat-o din ce s-a întâmplat în România în ultimii ani se rezumă astfel : cu cât procurorii sunt mai independenți, cu atât sunt șanse mai mari ca politicienii să aterizeze în pușcării", încheie revista The Economist articolul dedicat alegerilor din România.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri