V. Ponta: Sper ca președintele să respecte Constituția

Data publicării:
ponta profil fb

Fostul premier Victor Ponta și-a exprimat speranța ca președintele Klaus Iohannis să respecte Constituția și a susținut că, potrivit articolului 103 din Legea fundamentală, PSD poate fi chemat singur la consultări, dacă are majoritate absolută după depunerea jurământului de către viitorii parlamentari.

ponta profil fb

Victor Ponta a subliniat că nimic nu se schimbă în privința alianței PSD cu ALDE, formațiune alături de care social-democrații vor să formeze viitorul cabinet.

"Dacă are majoritate absolută (n.r. - PSD), se aplică un articol din Constituția României referitoare la nominalizarea premierului. Cu ALDE avem majoritate, dar se schimbă puțin lucrurile. Cel mai bine pentru România, nu doar pentru PSD, este ca cel care își asumă responsabilitatea de prim ministru să aibă și pârghia, puterea politică de a fi lider al partidului. Altfel, lucrurile nu merg bine nu numai în România, ci în nicio țară din Uniunea Europeană. Când se va face nominalizarea oficială - cu siguranță nu înainte de formarea Parlamentului și de a ști exact dacă PSD are sau nu așa cum prevede Constituția jumătate din majoritatea absolută în Parlamentul României", a declarat Ponta, la o emisiune televizată, citat de Agerpres. 

El a citat articolul 103 din Constituție și a detaliat trei motive pentru care PSD va guverna alături de ALDE.

"Dacă la repartizare ne lipsesc două sau trei mandate, eu cred că vor fi poate doi-trei-patru parlamentari care luni vor vrea să fie în PSD. Și atunci, conform art. 103 din Constituție care spune "în urma consultării partidului care are majoritatea absolută", nu se mai fac consultări cu celelalte partide, că așa spune Constituția. (...) Dragnea a explicat foarte clar faptul că vom guverna împreună cu cei de la ALDE, nu se pune problema de a le spune celor de la ALDE: 'gata, avem majoritate, nu mai e nevoie de voi'. În primul rând ne ținem cuvântul, în al doilea rând au oameni foarte buni, trei, guvernarea nu va fi deloc ușoară, va fi una dificilă pentru că țara e lăsată într-o situație foarte proastă. Noi vorbim acum însă de procedurile constituționale care trebuie desfășurate săptămâna viitoare - luni, marți se constituie Parlamentul, se aleg președinții celor două Camere", a detaliat social-democratul.

Victor Ponta a precizat că nu vorbește în numele PSD, dar a opinat că președintele Senatului va fi Călin Popescu-Tăriceanu, iar președintele Camerei Deputaților va fi desemnat de la PSD.

"Președintele este obligat să respecte voința electoratului și a Parlamentului. (...) Guvernul își încheie mandatul odată cu validarea alegerilor. (...) După ce l-am avut pe Băsescu, care până la urmă a acceptat votul din 2012, nu vreau ca Iohannis să fie mai rău decât Băsescu - cel care l-a refuzat pe Klaus Iohannis în a fi prim-ministru, deși avea majoritate", a conchis fostul premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri